Elefantiaza

VIDEO: Najdebelejša ženska odhaja na operacijo

pr
16. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Egipčanka, ki velja za najdebelejšo žensko na svetu, bo lahko odšla v Indijo na življenjsko pomembno operacijo.

Youtube
Abd El Atijevi bodo operativno zmanjšali želodec, okrevanje pa bo dolgotrajno.

Abd El Atijevo je zadela kap in ostala je priklenjena na posteljo. Pri tem se bori še s številnimi drugimi bolezenskimi stanji, kot sta diabetes in visok krvni tlak.

Egipčanka Eman Ahmed Abd El Ati tehta okoli 500 kilogramov. Ko je izvedel za njeno stanje indijski kirurg Muffazal Lakdawala, se je ponudil, da jo brezplačno operira. Vendar so njeno prošnjo za izdajo vizuma sprva zavrnili, saj postopek izdaje zahteva obisk veleposlaništva. Lakdawala se je zato obrnil na indijsko zunanjo ministrico Sushmo Swaraj. Ta se je na njegovo veliko presenečenje v nekaj urah odzvala, čeprav je v bolnišnici čakala na presaditev jeter. »Ima kup bolezni. Operacijo res nujno potrebuje,« je kirurg dejal o 36-letni Egipčanki. Ta naj bi v Indijo na operacijo letela še ta teden, da jo bodo spravili na 4345 kilometrov dolgo pot, pa bodo najverjetneje morali podreti zid v njeni sobi.

Petindvajset let v sobi

Nesrečna Abd El Atijeva po navedbah svoje sestre domače sobe ni zapustila 25 let. Ženski so po navedbah družine v otroških letih diagnosticirali elefantiazo, bolezen, ki povzroča zatekanje udov in drugih delov telesa, zato se praktično ni mogla premikati.