Udejanjenje napovedi

Trump ukazal gradnjo zidu na meji z Mehiko

M.K./STA
25. 1. 2017, 20.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novi ameriški predsednik Donald Trump je danes podpisal prve odloke za omejevanje priseljevanja in gradnjo zidu na meji z Mehiko.

Reuters

"O tem smo govorili že od samega začetka," je dejal Donald Trump med obiskom na ministrstvu za domovinsko varnost.

V zvezi s tem ukrepom je podpisal tudi uredbo, da se odvzame državne subvencije tistim mestom v ZDA, ki ponujajo zatočišče nezakonitim priseljencem.

"Nacija brez meja ni nacija. Z današnjim dnem ZDA znova prevzemajo nadzor na svojimi mejami," je povedal Trump med obiskom ministrstva za domovinsko varnost.

Trump je s tem začel uresničevati svoje predvolilne napovedi glede omejevanja priseljevanja v ZDA. Da bo to storil danes, je že v torek na twitterju napovedal sam. "Jutri imam v načrtu velik dan glede domovinske varnosti. Poleg vseh drugih stvari bomo zgradili zid," je zapisal.

Reuters
Postavljanje ograje na meji med ZDA in Mehiko pri mestu Ciudad Juarez.

Izgradnjo zidu na 3200 kilometrov dolgi meji z Mehiko, ki bi jo spremljali tudi strožji ukrepi v zvezi s priseljevanjem, je Trump napovedal že ob začetku volilne kampanje. Kdaj bo zid stal na meji, sicer ni znano. Minister za domovinsko varnost John Kelly je namreč na zaslišanju pred imenovanjem dejal, da zid verjetno ne bo tako kmalu zgrajen.

Trump je na sedežu ministrstva za domovinsko varnost potem, ko je podpredsednik ZDA Mike Pence zaprisegel novega ministra Johna Kellyja, pred 70 prisotnimi podpisal dva izvršna ukaza. Najprej ukaz o gradnji zidu, ki je opredeljen kot ukaz za utrditev mejne varnosti potem pa še ukaz o utrditvi notranje varnosti ZDA, ki je neusmiljen.

Napovedana gradnja zidu na meji z Mehiko najbolj odmeva v javnosti, saj je Trump o tem nenehno govoril na zborovanjih in navduševal množice privržencev. Trdil je tudi, da ga bo plačala Mehika, kar južna soseda ZDA odločno zavrača.

Podlago za zid oziroma ograjo ima v zakonu iz leta 2006, ki to omogoča, za polno pokritje meje pa bo verjetno potreboval nov zakon, ki ga bo republikanski kongres potrdil. Trump je ukazal takojšen začetek gradnje zidu v skladu z obstoječo zakonodajo ter zapiranje vseh, ki jih ujamejo pri nezakonitem prečkanju meje, zaradi česar je ukazal tudi pospešeno gradnjo centrov ali taborišč zanje.

Ukazal je tudi pospešen pregled upravičenosti za vstop v ZDA in pospešeno odstranitev vseh, ki nimajo utemeljenega razloga v skladu z zakonodajo. Ukazal je tudi zaposlitev 5000 dodatnih mejnih stražarjev in vsem agencijam, naj podrobno pregledajo, koliko denarja so neposredno ali posredno namenile za pomoč Mehiki.

Čeprav je bil pričakovan, so se v Mehiki na Trumpov ukaz odzvali z novim ogorčenjem. Podpisan je bil ravno na dan, ko zunanji minister Mehike Luis Videgaray začenja pogovore o prihodnjih odnosih in dela podlago za obisk predsednika Enriqueja Pena Nieta pri Trumpu prihodnji teden.

Nekdanji veleposlanik Mehike v ZDA Arturo Sarukhan je sporočil, da bi morala Mehika ponovno premisliti o Nietovem obisku. Nekdanji zunanji minister Jorge Castaneda pa predsednika poziva, naj pokaže malce več hrbtenice kot doslej in odpove obisk.

Bolj pomemben za notranjo politiko ZDA pa je ukaz o utrditvi notranje varnosti, ki med drugim jemlje zvezna sredstva mestom, ki ščitijo nezakonite priseljence pred zveznim pregonom. Tako imenovana mesta zatočišča so tista, ki so z ogromno večino volila za demokratsko kandidatko Hillary Clinton.

V mestih kot je New York policisti ljudi ne sprašujejo o imigracijskem statusu, možno pa je pridobiti tudi posebno osebno izkaznico, ki so jo oblikovali nalašč za nezakonite priseljence, uporabljajo pa jih lahko tudi Američani za razne popuste. Takšna mesta bi naj sedaj ostala brez milijonov dolarjev raznih zveznih pomoči, zaradi česar se obetajo tožbe.

Trump je v ukazu ugotovil, da takšna mesta povzročajo nepopravljivo škodo Američanom in republiki. Po volilni zmagi je Trump malce omilil grožnje, da bo iz ZDA pregnal 12 milijonov ljudi, ampak je skupaj s podporniki začel govoriti, da bodo prioriteta lova tisti, ki so v ZDA zagrešili kaznivo dejanje.

Izvršni ukaz govori o tem, vendar pa daje imigracijskim uradnikom široka pooblastila, da ravnajo po lastni presoji.

Prvenstveno bodo iskali obsojene kriminalce, potem pa tudi vse, ki so obtoženi, ne glede na to, da krivda še ni dokazana.

Prioritetno bodo pozorni tudi na tiste, ki bodo naredili nekaj, kar bi lahko bil zločin, čeprav niso niti obtoženi. Pa tudi na vse, ki so kdaj lagali uradnikom ZDA ali neupravičeno prejemali javno pomoč, ki v tem primeru ni opredeljena in lahko zajema milijone ljudi.

"Odstranjevali" bodo najprej tudi tiste, ki že imajo ukaz za izgon, v skladu z ukazom pa nenazadnje tudi vse tiste za katere se tako odloči imigracijski uradnik.

Predsednik Trump bo do konca tedna podpisal še več ukazov. Med drugim se pričakuje omejitev priseljevanja ali potrjevanja azila priseljencem iz določenih muslimanskih držav. To je v predsednikovi pristojnosti.