Soglasje

Sušelj: Takega izida v DZ se nisem nadejal

M.K./STA
25. 1. 2017, 21.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Državni zbor je danes dal soglasje k imenovanju Marjana Sušlja za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

STA
Marjan Sušelj

Marjan Sušelj, ki bo s podporo DZ ostal na čelu zdravstvene blagajne je za STA dejal, da se izziva zelo veseli. A podpore DZ se, potem ko mu jo je mandatno-volilna komisija odrekla, ni nadejal, je priznal. "Vesel sem, da so tudi poslanci prepoznali moje kompetence, izkušnje in ustrezen program dela," je dodal.

Da se Marjana Sušlja potrdi za prvega moža Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je soglašajo 54 poslank in poslancev, deset pa jih je bilo proti. Mandatno-volilna komisija DZ je Sušlju sicer odrekla podporo.

Sušlja, ki zdaj direktorsko funkcijo opravlja kot vršilec dolžnosti, je za generalnega direktorja sredi decembra imenovala skupščina zavoda. Vendar pa ima zadnjo besedo pri izbiri novega generalnega direktorja DZ, ki mora k imenovanju podati soglasje.

Današnje glasovanje je sicer presenečenje, saj je podporo Sušlju odrekla parlamentarna mandatno-volilna komisija. Na komisiji mu je podporo izrazil le Matjaž Nemec (SD), medtem ko so si bili v vladni SMC in opozicijski SDS enotni, da je njegov program isti kot pri prejšnjem kandidatu Samu Fakinu in kot tak neustrezen.

Psiholog Sušelj, ki je zadnje mesece ZZZS vodil kot v.d., izpostavlja pomen sodelovanja. "Pomembno se mi zdi sodelovanje in da se oddaljimo od medsebojnega obtoževanja in negativne klime. Slovensko zdravstvo več kot nujno potrebuje korak naprej," je poudaril.

Računa na podporo v parlamentu in uspešno sodelovanje z vsemi poslanskimi skupinami. "Pred nami so zahtevne naloge, kot so sistemska zakonodaja, premalo denarja in učinkovitost v zdravstvu. Skupaj lahko veliko naredimo," je prepričan.

Odločitve mandatno-volilne komisije v preteklem tednu, kot pravi, ni razumel. Presenetila ga je predvsem odločitev SMC, ki se je v primerjavi s predhodnimi izjavami opredeljeval bolj kritično. Tako v koaliciji kot opoziciji so takrat namreč ocenili, da je njegov program isti kot pri Samu Fakinu in kot tak neustrezen.

Sušelj meni, da so bili med odločitvijo mandatno-volilne komisije in državnega zbora premisleki in pogovori. V vmesnem času je zanj zastavila svoje ime tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, je izpostavil.

Predstavitev svojega programa in izkušenj je Sušelj ponudil vsem poslanskim skupinam pred glasovanjem na mandatno-volilni komisiji in tudi po glasovanju komisije. S strankami je komuniciral predvsem o programu, pa tudi o problemih in izzivih, ki se pojavljajo, je pojasnil.

Ob tem ocenjuje, da je pred zdravstvom precej težkih in zahtevnih odločitev, za katere je nujen širši družbeni konsenz in sodelovanje. "Zahtevnega programa se lotevam z zagnanostjo in veliko osebnega prizadevanja," je še dodal.