Pojasnjeno

Razkrita identiteta dekleta, za katero se je domnevalo, da je pogrešana Madeleine

J.P.
23. 11. 2016, 16.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Skrivnost je razrešena – razkrita je identiteta najstnice, za katero se je domnevalo, da bi lahko bila pogrešana Madeleine McCann.

Missing Persons of America
Embla Jauhojärvi že več kot pol leta živi na ulicah Rima.

Švedinja Embla Jauhojärvi iz Stockholma, ki je pred približno pol leta začela živeti na rimskih ulicah, potem ko je pretrgala vse stike s svojo družino, se je danes srečala s svojo družino na švedskem veleposlaništvu v Rimu. "Predvsem jo želim objeti," je povedal njen oče, potem ko je prispel v Italijo, od koder bi jo rad čimprej odpeljal domov na Švedsko. Italijanski policisti so njeno identiteto potrdili včeraj popoldne.

Profimedia
Madeline McCann bi danes štela 13 let.

Oče domneva, da je v šoku

Njen oče Tahvo, ki živi na obronkih Stockholma, je za The Sun povedal, da se je meseca maja v Italijo odpravila učiti italijanskega jezika. »Pogrešana je bila vsaj pol leta. Vedel sem, da je pred nekaj meseci odšla v Italijo, da bi se naučila italijanščine. Pretrgala je vse stike, hotela je stran in začeti svoje življenje. Ima aspergerjev sindrom,« je povedal oče. Zdaj se je povezal s švedsko policijo, ti z Interpolom, ta pa s švedskim veleposlaništvom v Rimu, da bi jo spravili domov.

»Videti je kot brezdomka, lastnine nima, nima oblačil ali telefona. Morda je v šoku; ne vem, kaj je naredila ali pa če si je kaj zgodilo. Nočem razmišljati o tem,« je še dejal oče.

Kaj je aspergerjev sindrom?

Aspergerjev sindrom je motnja avtističnega spektra, za katero so značilne hude težave v socialnih interakcijah ter omejeno in ponavljajoče se vedenje in zanimanje. Od drugih motenj avtističnega spektra se razlikuje po razmeroma ohranjenem jezikovnem in spoznavnem razvoju.

Ni hotela, da bi jo identificirali

Predstavnica za stike z javnostjo italijanske policije Lucia Muscari je sporočila: »Obvestili smo pristojne službe, čeprav ni pogrešana oseba. Kriminalne kartoteke nima. Je dobrega zdravja, nastanili smo jo v Rimu. Smo v stiku z njeno družino, s katero se ni slišala že kar nekaj časa. Res je živela na ulici in čeprav govori italijansko, ne sodeluje ravno. Dejala nam je namreč, da je Britanka po imenu Maria, nato pa nam je dala še eno ime. Ni hotela, da bi jo identificirali.«

Ni Madeleine

Včeraj so po spletnih prostranstvih odmevale špekulacije, da bi lahko bila pogrešana Madeleine McCann, potem ko je rimskim policistom dejala, da je 20-letna Britanka. Britanska policija je danes potrdila, da Švedinja pač ni Madeleine, ki je leta 2007 izginila na Portugalskem in bi danes štela le 13 let.

Italijanski mediji so se odpravili na ulice in Švedinjo ujeli v svoj objektiv. Posnetek si lahko ogledate spodaj.