Razbijal tudi v knjižnici

Prijeli moškega, ki je s kladivom »pretepel« Žalostno Marijo

G.G.
23. 11. 2016, 14.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Včeraj smo poročali o malopridnežu, ki je s kladivom razbil 600 let star kip Žalostne Marije v Stolni cerkvi v Kopru. Policisti so ga hitro našli.

Klemenc Dušan‎ / Župnija Koper
Poškodovana Žalostna Marija

Gre za 41-letnega domačina, ki je bi na uničevalnem pohodu še danes. Okoli 13. ure je vstopil v koprsko knjižnico in s kladivom udrihal po računalniku in kameri. Policisti so ga prijeli in pridržali.

Vandal se je včeraj znesel tudi nad kipom Marije z Jezuščkom v naročju. Božjemu sinu je nemarnež v tem primeru »amputiral« obe ročici, njegovi materi pa levo.

»Škoda je neprecenljiva, saj je poškodovan najstarejši Marijin kip. Neznanec je prišel v stolnico z namenom razbijanja, saj je imel v nahrbtniku kladivo, s katerim je poškodoval oba Marijina kipa,« je za Svet24 izjavil župnik Valter iz koprske stolnice. Škodo so sicer ocenili na 100.000 evrov.

Kaj pravi kazenski zakonik za tovrstno kaznivo dejanje? »Kdor protipravno poškoduje ali uniči stvar, ki je posebnega kulturnega pomena, naravno vrednoto ali drugo zavarovano naravno bogastvo ali stvar, ki je javna dobrina, se kaznuje z zaporom do petih let. Če je poškodovana ali uničena stvar kulturni spomenik ali naravna vrednota velikega ali izjemnega pomena za Republiko Slovenijo ali če je povzročena škoda velika, se storilec kaznuje z zaporom do osmih let.« Nekaj mesecev pa lahko pričakuje še zaradi razbitega računalnika in kamere.