Sporazum deli

Fides "seciral" pismo, Štrukljev sindikat in morebitne izredne razmere

T.L.
23. 11. 2016, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kuštrin je izpostavil odločbo v zakonu o sistemu javnih plač, po katerem izključno za šolnike velja nagrajevanje v primeru preseganja standardov in normativov.

bobo
Konrad Kuštrin

Po sporazumu, ki ga je ministrica za zdravje Kolar Celarčeva v torek parafirala z zdravniškim sindikatom Fides, se očitno v tako v zdravniških vrstah kot tudi med delom sindikatov javnega sektorja odprlo bojno polje. 

Kuštrinov Fides je namreč na tiskovni konferenci ostro obračunal s Štrukljevim sindikatom, v katerem niso, če omilimo odziv, z navdušenjem sprejeli novice o podpisu sporazuma.

"Če bo sporazum padel ... na to ne znam odgovoriti: za nas bi to pomenilo izredne razmere," je na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bo na vladi sporazum padel, odgovoril Kuštrin. 

Novinarsko konferenco pa so začeli s "seciranjem" anonimnega pisma mladih zdravnikov, ki je zaokrožilo v medijih  in v katerem je precej kritik na račun delovanja Fidesa in starejših kolegov, ki stavkajo, mladi pa za slabo plačilo opravljajo še njihovo delo.

Radiolog Milenko Stankovič je dejal, da je v UKC Ljubljana edini, ki dobova imena in priimke tistih, ki se vpisujejo ali izpisujejo iz Fidesa in zagotavlja, da je izpad nizek, medtem ko podatki sekretarke kažejo, da se ogromno mladih v Fides vpisuje. Nadaljeval je, da so napadi na UKC so neutemeljeni. Ob natančnem branju pisma se je namreč izkazalo, da pisma niso napisali mladi zdravniki iz Ljubljane, ampak da je po oceni Fidesa nastal v Mariboru,

Stankovič je odgovoril tudi na očitke, da mladi zdravniki delajo za stavkajoče zdravnike: "Namesto mene noben ne dela, jaz svoje delo opravim." Dodaja, da so na Fidesu ves čas opozarjali pred odhodom mladih in da ne bi mladi odhajali v tujino, kjer so boljši pogoji za delo. Stankoviča pa skrbi, kdo bo v prihodnje v primeru bolezni skrbel zanj, če se bodo medijske gonje proti zdravnikom nadaljeval in bodo mladi kolegi prevzeli to miselnost ter raje odšli v tujino, se mu poraja vprašanje, kdo bo skrbel zanj ...  

Kuštrin je ob pismu med drugim dejal, da niso vedeli, da bi bili mladi v takšnem položaju in da bi starejši kolegi imeli do njih opisan nespoštljiv odnos. Dodal je, da bi se na dopis moralo odzvati predvsem vodstvo mariborskega UKC in tamkajšnji strokovni direktor ter dodal, da je Fides ves čas zagovarjal mlade zdravnike.

Dogajanja na sindikalnem področju - ob tem so se nanašali predvsem na negativen odziv drugih sindikatov javnega sektorja na sporazum - pa po oceni Fidesa prehaja čez rob mednarodnih konvencij. Ker da medsindikalno rivalstvo mednarodne konvencije prepovedujejo. Vsak sindikat ima pravico da se pogaja in izpogaja, zdaj pa Fidesu drugi sindikati želijo to pravico okrniti ter da jim želijo določati kdo, kdaj in s kom naj bi se pogajali. 

Nato je Kuštrin poudaril, da je zakon o sistemu plač v javnem sektorju odločba, ki velja ekskluzivno le za šolstvo in visoko štostvo, in po kateri je preseganje standardov lahko nagrajeno. Hkrati isti sindikat onemogoča, da bi drugi sindikati imeli urejeno plačevanje v primeru preseganja standarda in normativov. 

Kuštrin je še dejal, da mu je Počivalšek zagotovil, da jih njegova sindikalna skupina ne bo onemogočala. "Sporazum ne prinaša nič, le odpira vrata," je odločen Kuštrin, ki je dodal, da na noben načine ne bodo dovolili pritiskov. 

"Naš sporazum ne ruši sistema, ampak ga dela bolj fleksibilnega, modernega in bolj poštenega," je prepričan Kuštrin.