Uradno bo znano še danes

Trump naj bi izbral veleposlanico pri ZN

J.P./STA
23. 11. 2016, 14.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump naj bi za veleposlanico ZDA pri ZN izbral guvernerko Južne Karoline Nikki Haley. Haleyeva, hči sikhovskih priseljencev, ki je prva ženska azijskih korenin na guvernerskem položaju, sicer pa velja za vzhajajočo republikansko zvezdo, naj bi ponudbo sprejela.

Profimedia
Nikki Haley, hči sikhovskih priseljencev, velja za vzhajajočo republikansko zvezdo.

Haleyeva je bila članica ultra konservativnega gibanja čajanke, ko je na volitvah 2010 zasedla guvernerski stolček. Pred tem je bila od leta 2004 kongresnica v zakonodajnem telesu Južne Karoline.

Trumpova ekipa naj bi imenovanje Haleyeve za veleposlanico pri ZN javnosti uradno predstavila še danes.

Pomanjkanje izkušenj

Po izobrazbi je 44-letnica, ki se je rodila kot Nimrata Randhawa, računovodkinja, sicer pa je delovala v poslovnem svetu. Mediji navajajo, da bi lahko ob potrjevanju njenega imenovanja v senatu izpostavljali njeno pomanjkanje izkušenj v mednarodnih zadevah.

Haleyeva je sicer prva ženska, ki jo je Trump imenoval v svojo administracijo. Vanjo prinaša raznolikost, kar je še posebej vidno spričo predvolilne kampanje, v kateri je nepremičninski mogotec kritiziral priseljevanje, sam pa je bil tarča obtožb več žensk o spolnem nadlegovanju.

Med ostrimi Trumpovimi kritiki v času kampanje je bila tudi Haleyeva, ki je med drugim februarja izjavila, da je "on vse, česar si guverner pri predsedniku ne želi". Med strankarskimi volitvami pri republikancih je najprej podpirala senatorja Marca Rubia, nato pa senatorja Teda Cruza.