Orknjen ugled

KPK: Postopek zaposlitve Praprotnika v NLB ni bil v celoti transparenten

M.K./STA
23. 11. 2016, 16.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da postopek izbire in imenovanja Roka Praprotnika, sicer nekdanjega namestnika predsednika KPK, na mesto direktorja centra za skladnost poslovanja NLB ni bil v celoti izveden transparentno in sledljivo.

STA
Zaposlitev Roka Praprotnika na NLB je takrat odprla mnogo vprašanj,

Ni pa ugotovila kršitev v primeru suma domnevnih kršitev instituta nasprotja interesov.

Kot izhaja iz poročila, danes objavljenega na spletni strani protikorupcijske komisije, postopek izbire in imenovanje Roka Praprotnika ni bil izveden s pravo mero skrbnosti pri odločanju, kar je okrnilo ugled NLB ter integriteto institucije kot pravnega subjekta v 100-odstotni lasti države. S tem je banka po ugotovitvah KPK ravnala v nasprotju z integriteto, kot jo opredeljuje zakon.

V primeru suma domnevnih kršitev instituta nasprotja interesov pa komisija kršitev ni ugotovila in je postopek na tem področju ustavila.

KPK je sicer Praprotnikovo zaposlitev v NLB pod lupo vzela spomladi 2014, saj je v zvezi s tem prejela več prijav.

Praprotnik se je v NLB zaposlil s 1. aprilom 2014. Pred tem je bil v KPK zaposlen od jeseni 2010, novembra 2013 pa je skupaj z ostalima članoma Goranom Klemenčičem in Liljano Selinšek podal odstopno izjavo.

Zaposlitev Praprotnika na NLB je takrat odprla mnogo vprašanj, mediji so se med drugim spraševali, ali ni morda Praprotnik že pred drugimi vedel za razpis NLB za direktorja centra za skladnost poslovanja. NLB je namreč razpis objavila 4. marca, to je pet dni po seji senata KPK, na kateri se je Praprotnik iz neznanega razloga izločil iz odločanja o spornem najemu kadrovske agencije Korn Ferry International.

Poslanska skupina SDS je zaradi omenjenega primera zahtevala sklic izredne seje DZ. V NLB so v odzivu na vprašanja medijev in SDS pred dvema letoma zagotovili, da so nekdanjega namestnika predsednika KPK izbrali na strokoven in transparenten način. Prav tako napak v postopku ni zaznal nadzorni svet NLB.