Prvi klepet

Se bosta Trump in Putin srečala v Sloveniji?

G.G./STA
14. 11. 2016, 21.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bodoči predsednik ZDA Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin sta danes prvič govorila po telefonu, so sporočili iz Kremlja. Govorila sta predvsem o položaju v Siriji ter o izboljšanju in razvoju dvostranskih odnosov med državama.

Profimedia
Babuški Donald in Vladimir.

Putin je v pogovoru izrazil pripravljenost na izboljšanje odnosov med državama, so poudarili v Kremlju. Govorila sta tudi o skupnem boju proti mednarodnemu terorizmu in ekstremizmu. Dogovorila sta se za nadaljevanje telefonskih stikov, Trump pa je dopustil tudi možnost osebnega srečanja, so še sporočili iz Kremlja.

Odnosi med Rusijo in ZDA so sicer močno skrhani zaradi ukrajinske krize in konflikta v Siriji, kjer sta državi na nasprotnih bregovih. Trump pa je med predvolilno kampanjo nakazal, da namerava dosedanjo zunanjo politiko ZDA spremeniti. Putina je tudi označil za močnega voditelja in dejal, da mu je všeč.

Vplivni ruski poslanec Vjačeslav Nikonov, predsednik parlamentarnega odbora za izobraževanje in znanost, pa je nocoj v pogovorni oddaji 60 minut na ruski televiziji Rossija 1 osebno menil, da bi srečanje med Putinom in Donaldom Trumpom lahko gostila Slovenija, domovina Melanie Trump.

Nikonov, ki je poslanec v ruski dumi že od leta 1993, je v oddaji na vprašanje o tem, kdo bi lahko odigral vlogo posrednika med Rusijo in ZDA, ocenil, da bi to vlogo lahko odigrale družinske vezi. Zasluge pri tem je pripisal predvsem Melanii Trump, pa tudi njenemu dedku, ki se je v vrstah partizanov boril v beloruskih gozdovih.

Sam je v Sloveniji že bil, in sicer letos ob obisku Putina, kjer se je udeležil slovesnosti ob stoti obletnici postavitve Ruske kapelice pod Vršičem. Po njegovih ugotovitvah v Sloveniji ni rusofobov: "Po naravi jih tam ni," je menil.