To je luksuz Boruta Miklavčiča

FOTO: Razkrivamo vile in jahte bivšega ministra

Nenad Glücks
14. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Čeprav je bil vedno na javnih funkcijah ali v državnih podjetjih, Borut Miklavčič uživa v premoženju, ki daleč presega uradniške prihodke.

Mediaspeed
Miklavčič, za katerega velja, da je eden najbolj vplivnih lobistov v slovenskem zdravstvu, ima skupaj z ženo Bredo veliko pod palcem.

Zoper Boruta Miklavčiča je bilo vloženih tudi več kot deset kazenskih ovadb, a so bile vse zavržene kot neutemeljene.

»Menim, da nisem dolžan nikomur razlagati o velikosti in izvoru svojega osebnega premoženja ali premoženja svoje družine, še manj o tem, s kom in zakaj se družim.« Tako je nekdanji minister za zdravje Borut Miklavčič odgovoril na nekaj naših vprašanj v zvezi z njegovim velikim premoženjem. Med drugim smo nanj naslovili vprašanje, koliko stanovanj imajo v lasti on, njegova žena in njegova hčerka, koliko je plačal za zadnjo jahto (staro komaj dobro leto dni) ter od kod je financiral nakup te jahte in prejšnjih svojih jaht ter gradnjo razkošne hiše na Nasperski ulici v Ljubljani.

Primož Lavre/arhiv Reporterja
Miklavčič si je letos privoščil nakup pol milijona evrov vredne jahte ugledne znamke princess, dolge 14 metrov.

Zemljaričev lobist v zdravstvu

Miklavčič, za katerega velja, da je eden najbolj vplivnih lobistov v slovenskem zdravstvu, po hierarhiji naj bi bil takoj za velikim stricem iz ozadja slovenskega zdravstva Janezom Zemljaričem, ima skupaj z ženo Bredo veliko pod palcem, posebej če upoštevamo, da je vse življenje delal v javnem sektorju in državnih podjetjih.

Najprej glede njegove najbolj sveže pridobitve – luksuzne jahte prestižne britanske znamke princess, dolge 14 metrov. V slovenski register plovil jo je vpisal aprila letos (jahte ne skriva v hrvaškem registru, kot to po besedah naših virov počne veliko Slovencev). Za plovilo po imenu Orfos je po besedah dobro obveščenih ljudi iz industrije navtike Miklavčič odštel pol milijona evrov, pri čemer so prodajalci v račun vzeli njegovo dotakratno jahto istega imena, staro pet let in meter krajšo. Slednjo so ovrednotili na 200 tisoč evrov. Poleg njega sta lastnika nove morske lepotice še njegova žena Breda in Matevž Grilc, dolgoletni predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev v Celovcu. Z njim se je nekdanji zdravstveni minister očitno spoprijateljil v letih od 1985 do 1990, ko je služboval kot jugoslovanski generalni konzul na avstrijskem Koroškem.

Primož Lavre
Geodetska uprava je novo, 415 kvadratnih metrov veliko vilo zakoncev Miklavčič na obrobju Ljubljane ocenila na 338 tisoč evrov, realna cena je več kot pol milijona.

UKC, ZZZS, ministrstvo za zdravje

Tudi »stara« Miklavčičeva jahta ni bila od muh, saj je zgolj z osnovno opremo stala 430 tisoč evrov, takšne jahte pa so med drugim opremljene z vrhunskim hladilnim in ogrevalnim sistemom, več deset tisoč evrov vrednim navigacijskim sistemom, dragimi televizorji … V jahtah tipa princess velikosti, kot jo ima nekdanji minister, so tri kabine s šestimi ležišči. Vprašamo se lahko, od kod mu kupi denarja za razkošne jahte, če pa je vse življenje delal v javnem sektorju in državnih podjetjih. Med letoma 1973 in 1975 je bil tako pomočnik direktorja UKC Ljubljana (v času, ko je klinični center vodil Janez Zemljarič, kasneje šef slovenske Udbe), med letoma 1982 in 1985 je bil predsednik republiškega komiteja za zdravstvo, nato, kot rečeno, pet let jugoslovanski konzul v Celovcu, od koder so ga instalirali v razvpito družbo Smelt z udbovskimi lovkami. Od 2002 do 2007 je vodil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Leta 2008 je po zmagi levega trojčka v Pahorjevi vladi prevzel vodenje ministrstva za zdravje, dokler ni aprila 2010 odstopil zaradi zdravstvenih težav. Zdaj pravi, da je že šest let v pokoju (dopolnil je 72 let), pa je še vedno redna tarča pozornosti nekaterih medijev. Očitno ima fantastično penzijo.

Primož Lavre
Hiša v zgodovinskem jedru Pirana je velika 123 kvadratnih metrov.


Toda jahta še zdaleč ni edino njegovo premoženje oziroma premoženje njegove ožje družine. Na južnem obrobju Ljubljane si je pred nekaj leti skupaj z ženo zgradil luksuzno vilo, veliko 415 kvadratnih metrov, ki jo je Geodetska uprava ocenila na 338 tisoč evrov, kar je po mnenju nepremičninarjev veliko prenizka ocena, saj je tržna vrednost gotovo nad pol milijona evrov. Vila je velika 415 kvadratnih metrov, zgrajena 2011, ob njeni otvoritvi naj bi bil povabljen tudi nekdanji generalni direktor UKC Simon Vrhunec. Zanimivo, da je na Miklavčiča v zemljiški knjigi vknjižena le desetina vile, ostalo je pisano na njegovo ženo Bredo. Podobno je pri njuni vili v samem zgodovinskem jedru Pirana, veliki 123 kvadratnih metrov. Tudi tu je lastnik ene desetine, ostalo je vpisano na ime žene. Miklavčič je bil tudi lastnik hiše v prestižni ljubljanski soseski Murgle, vendar jo je pred nekaj leti prodal, po oceni Gursa je vredna 237 tisoč evrov. Koliko je zanjo iztržil, ni znano. Tik ob novi vili zakoncev Miklavčič je še ena luksuzna nepremičnina – vila njune hčere Ajde. Tudi ta hiša je bila zgrajena 2011, velika je 374 kvadratnih metrov, Gurs jo je ocenil na 374 tisoč evrov. Poleg hčere Ajde je 30-odstotni solastnik nepremičnine Sinan Bajrić.

Kje je nadzor finančne uprave?

Usodno poletje

Borut Miklavčič je leta 2009 med potapljanjem v okolici Šibenika utrpel možgansko kap, zaradi česar ni mogel ne hoditi ne govoriti in niti pisati. Po kapi je v nekaj mesecih popolnoma okreval.

Slednji je zaposlen v podjetju BMP za prodajo toplotnih izmenjevalcev in naprav za črpanje v lasti Miklavčičeve žene Brede, direktorica pa je hčerka. Nekdanji minister za ženino podjetje pravi, da »prodaja drek pumpe«. Tudi od dreka se da dobro zaslužiti: lani je BMP presegla milijona evrov prihodkov, čistega dobička je bilo 96 tisoč evrov. V preteklih letih so se prihodki gibali med 700 tisoč in 950 tisoč evrov, vsako leto je bilo nekaj deset tisoč evrov čistega dobička, toda žena iz podjetja ne črpa, temveč ga prenaša v bilanci, tako da ga je bilo lani že 783 tisoč evrov. Zastavimo si lahko vprašanje: če denar za luksuzne nepremičnine in jahte od družine Miklavčič ni iz podjetja BMP, od kod torej izvira? Kot pravijo nekateri, imata zakonca Miklavčič v lasti pet stanovanj, ki jih oddajata v najem, vendar dokazov za to nimamo.

Za Delo je lobist izjavil, da ga je davčna (zdaj finančna) uprava vzela pod drobnogled in ni imel nobenih težav. Močno dvomimo o besedah o nadzoru davčne uprave nad njegovim premoženjem. Na naše vprašanje, kdaj so ga obravnavali, katere podatke so od njega zahtevali in kakšne so bile njihove ugotovitve, ni odgovoril.