Sodni mlini

Za "uboj" na cesti tri leta zapora

S.R.
14. 11. 2016, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vas zanima, kako povzročitelje prometnih nesreč s smrtnim izidom kaznujejo sodišča pri naših južnih sosedih?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V skladu s 323. členom Kazenskega zakonika Republike Slovenije se pri nas povzročitelj prometne nesreče iz malomarnosti, ki ima za posledico smrt ene ali več oseb, kaznuje z zaporom do osmih let in s prepovedjo vožnje motornega vozila. 

Zaradi povzročitve prometne nesreče, v kateri je ena oseba umrla, druga pa je utrpela težke poškodbe, je v ponedeljek sodišče v Osijeku na tri leta zaporne kazni nepravnomočno obsodilo 22-letnega Tonija Škorjanca.

Glede na obtožnico, je mladenič, ki je imel v krvi 1,08 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, 12. avgusta letos z avtomobilom znamke Mercedes s hitrostjo 107 kilometrov na uro drvel po odseku ceste, kjer velja omejitev 50 km/h, nakar je izgubil nadzor nad vozilom ter se najprej zaletel v kovinsko zaščitno ograjo, nato pa v zid na mostu prek reke Vuke. Za poškodbami je na kraju dogodka umrl sopotnik Adam Zajkić, sopotnica na sovoznikovem sedežu, Sara Blažević, pa je utrpela hude telesne poškodbe.

Sodišče je kot olajševalne okoliščine upoštevalo obtoženčevo mladost, priznanje dejanja in izraženo obžalovanje nad dogodkom. Kot oteževalne pa je navedlo večkratno predkaznovanost za prometne prekrške, med drugim tudi vožnjo pod vplivom alkohola, ter dejstvo, da mu je bila v trenutku nesreče prepovedana vožnja z motornim vozilom.

Sodišče je obtoženemu izdalo novo prepoved vožnje za obdobje petih let, ki bo začela veljati po prestani kazni, do pravnomočnosti sodbe pa so zanj odpravili pripor.