Boj med Clintonovo in Trumpom

VIDEO: George Bush ni glasoval ne za Clintonovo ne za Trumpa

G.G./STA
8. 11. 2016, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Demokratska kandidatka in njen republikanski tekmec, Hillary Clinton in Donald Trump, sta oddala svoji glasovnici. Oba sta zadovoljna. Vplivni konservativni radijski voditelj Rush Limbaugh pravi, da sta nekdanji ameriški predsednik George W. Bush in njegova žena Laura volila za Clintonovo. Bushev tiskovni predstavnik je to zanikal.

Reuters
George Bush in Hillary Clinton nista bila nikoli neposredna tekmeca.

Hillary Clinton je skupaj z možem, bivšim ameriškim predsednikom Billom Clintonom, glasovala na volišču v osnovni šoli v kraju Chappaqua v zvezni državi New York. Tam jo je pričakalo okoli 150 podpornikov in navdušencev, ki so ji že vzklikali "gospa predsednica".

"Tako sem srečna. Sem neverjetno srečna," je z velikim nasmehom na obrazu dejala Clintonova po prihodu iz volilne kabine. Takoj zatem se je podala med privržence in se z njimi spustila v kramljanje. "Tu so vsi moji prijatelji in moji sosedje. To me zelo veseli," je še dodala morebitna bodoča predsednica ZDA.

Reuters
Donald Trump je najverjetneje dal glas sebi.

Bo priznal tudi poraz?

Okoli 17. ure po našem času je volil še Donald Trump. Na volišče v Manhattnu ga je spremljala žena Melania. Tajna služba je ob njegovem prihodu tudi zaprla ulico pred voliščem na Manhattnu, kjer živi Trump. Niso pa uspeli preprečiti aktivistkama feminističnega gibanje Femen, da ne bi na volišču odvrgli majčk. "Trump, zagrabi svoja jajca" in "Sovraštvo nima kaj iskati na mojem volišču", je pisalo na njunih telesih, ki so jih nato varnostniki odstranili z dvorane.

Ob prihodu je sicer Trump najprej kupil nekaj od nekega otroka, ki je ponujal pecivo, nato pa se je podal v volilno kabino. "Vse je zelo dobro," je izjavil, ko so ga zbrani novinarji vprašali, če je slišal kaj o prvih rezultatih.

Na vprašanje novinarjev, ali bo priznal poraz, je Trump odgovoril: "Bomo videli, kaj se bo zgodilo." 

V Severni Karolini je prišlo do manjšega spodrsljaja, ki ne bo vplival na rezultat.

Tožba v Nevadi

Je pa Trumpov štab v Nevadi vložil tožbo proti vodji okrožja Clark County, kjer so volivcem na predčasnem glasovanju omogočili oddajo glasovnice tudi po uradnem zaprtju volišč. Zakonodaja sicer dopušča, da volišča omogočijo glasovanje vsem, ki na predčasnem glasovanju ob zaprtju volišč stojijo v vrsti, zato poznavalci to štejejo kot signal, da bi Trump lahko izpodbijal rezultat volitev po sodni poti.

V "klubu" za pripadnike kluba

Nekdanji ameriški predsednik George W. Bush, ki je vladal med letoma 2001 in 2009 je sprva nameraval abstinirati, prav tako kot njegov oče George H.W. Bush., predsednik med letoma 1989 in 1993.

Limbaugh pa trdi, da je dobil informacije, da naj bi Bush mlajši volil za Hillary. To bi si lahko razlagali kot odgovor na Trumpove grde besede o neuspešnem republikanskem kandidatu Jebu Bushu. Po drugi strani pa Limbaugh meni, da bi lahko šlo za pripadnost "klubu" - klubu politične elite v Washingtonu in New Yorku. In v tem klubu je Hillary, Trump pa je outsider.

Kasneje se je oglasil Bushev predstavnik za stike z javnostmi in razložil, da nekdanji predsednik ni volil ne za Clintonovo ne za Trumpa.

Profimedia
Po državljanski dolžnosti je čas za selfiji s pristaši.

Rezultati v sredo zjutraj

Predsedniške volitve v ZDA so se sicer začele opoldne po srednjeevropskem času, ko so se odprla volišča v prvih devetih zveznih državah na vzhodni obali ZDA - v Connecticutu, Indiani, Kentuckyju, Mainu, New Hampshiru, New Jerseyju, New Yorku, Vermontu in Virginii. Zatem so se začela odpirati tudi volišča v drugih zveznih državah.

Celoten volilni proces se bo zaključil v sredo ob 6. uri po srednjeevropskem času, ko se bodo zaprla še zadnja volišča na Havajih in Aljaski. Rezultati predsedniške tekme pa bodo na podlagi projekcij lahko znani že prej, verjetno najkasneje okoli 5. ure, ko se bodo zaprla volišča na zahodni obali ZDA in s tem v Kaliforniji, ki ima največ elektorjev med vsemi državami - 55.