Kratek stik

Zdravniki grozijo, da bodo zaostrili stavko

G.G./STA
8. 11. 2016, 17.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje oz. vlada ni dala zdravnikom, ki so danes začeli stavkati, nobenega signala o nadaljevanju pogajanj, pravi predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Po njegovih navedbah so jim z ministrstva sporočili, da Milojka Kolar Celarc vodi medresorske pogovore in usklajevanja z vlado.

Bobo
V petek bo Fides odločal o morebitnem zaostrovanju stavke.

"Imamo zelo veliko izkušenj z vladami, predvsem slabe. A to ne pomeni, da se nismo pripravljeni pogajati. Pogajati smo se bili pripravljeni tudi sinoči in danes," je povedal Kuštrin.

Opozoril je, da so vladi predstavili svoje zahteve po standardih in normativih ter spremembi plačnega sistema že pred dvema letoma. Obrnili so se tudi na kabinet predsednika vlade, kjer so mu želeli pojasniti, kaj pričakujejo od mandata te vlade, a niso dobili odgovora.

Z ministrstvom za zdravje so se od 17. marca pogajali, po njegovih navedbah neuspešno. "Ministrica se je z vso vnemo udeležila samo dveh sestankov," je ob tem dodal. "Nič nimamo proti članom vladne pogajalske skupine, ampak problem je v tem, da sta vlada in ministrstvo za zdravje pri pogajanjih držala figo v žepu," je dejal.

Zanika tudi, da so se glede večine zahtev z vlado tudi uskladili. Predsednik najštevilnejšega zdravniškega sindikata napoveduje, da se bo glavni stavkovni odbor ponovno sestal v petek, med drugim bodo odločali o morebitni zaostritvi stavke.

Obravnavali bodo le nujne bolnike

Če bodo podprli zaostritev stavke, bodo s prihodnjim tednom opravljali le še tiste storitve, ki so za zdravnike v času stavke opredeljene z zakonom. To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Manjše število bolnikov

Damjan Polh iz Fidesa pa je predstavil današnji potek stavke v 13 zdravstvenih domovih in 11 bolnišnicah. V zdravstvenih domovih po njegovih navedbah poročajo o manjšem obisku bolnikov v ambulantah. Delo tako poteka brez težav, prav tako ni pritiskov s strani vodstev domov in bolnišnic na stavkajoče.

V nekaterih bolnišnicah pa so že začeli prenaročati bolnike na druge termine. Pričakovati je, da bo takšnega prenaročanja vse več, zlasti proti koncu tedna in v začetku prihodnjega tedna, ko bodo zdravniki izpolnili 40-urni delovnik ter si nabrali nadure preko vikend dežurstev.

Kakšnih primerov večjega nezadovoljstva bolnikov pa po njegovih navedbah danes zaradi stavke zdravnikov niso opazili.