V soju luči

VIDEO: Melanii Trump pisali pesmi in jo pljuvali

Tjaša Lampret
8. 11. 2016, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Čeprav se je Melania Trump odločila, da se ne bo pretirano izpostavljala medijem v času predsedniške kampanje, so mediji velikokrat poiskali njo.

Profimedia
Grafit, ki prikazuje Melanio Trump zgoraj brez, krasi zid v Melbournu.

V ZDA so se končale predsedniške volitve. Odločitev, ali bo ZDA vodila prva ženska, Hillary Clinton, ali kontroverzni poslovnež Donald Trump, ki bi Belo hišo približal tudi Sloveniji preko žene Melanije Trump, je bila zelo tesna, slavil pa je republikanec Trump. Melania Trump si je tako prislužila naziv prve dame.  

Melanio so v času predsedniške kampanje nekateri častili, drugi pa blatili. Od trenutka, ko je njen mož napovedal vstop v boj za ameriškega predsednika, je dobila številne oboževalce in nasprotnike doma in po svetu. 

Profimedia
Donald, Melania in Ivanka.

Nerealno je bilo pričakovanje, da bi Melaniji v času predsedniške dirke, v kateri je dovoljeno marsikaj, mediji prizanašali. In ji niso. Odkrivali so podrobnosti o njenem zasebnem življenju, polbratu, o katerem družina Knavs javno ni nikoli govorila, številni tuji novinarji so obiskali tudi njeno rodno Sevnico, kjer so se srečali z ljudmi, ki so bolj ali manj poznali Melanijo. In vsak je seveda povedal svojo zgodbo o Melaniji, ki že več kot desetletje sploh ni obiskala Sevnice. Ponovno so bile objavljene vse njene razgaljene fotografije iz časa, ko je delala v modni industriji, in vse njene žgečkljive izjave, povezane s seksom s Trumpom (denimo pogovor s Howardom Sternom).

Na njen račun se je predvsem na družbenih omrežjih zvrstilo veliko žaljivk, češ, da je koristoljubka in podobno. Pri čemer pa so pisci tovrstnih komentarjev pozabili, da je izbira življenjskega partnerja pač izbira vsakega posameznika in da Melania pri tem ni izjema.

Melania je dobila svojo pesem

Slovenija je - poleg obiskov medijskih hiš v Sevnici - na račun Melanijine vloge v ameriški predsedniški kampanji pridobila dolgo vrsto medijskih prispevkov.

Melanija pa je v domovini dobila tudi svojo pesem, ki jo izvaja ansambel Slavček, kot avtor besedila pa je pod njo podpisan urednik oddaje Tednik na TV Slovenija, Igor Pirkovič. Pesem je na Youtubu objavljena že več mesecev, v ponedeljkovi oddaji Tednik pa so nanjo še posebej opozorili ob objavi prispevka  - o Melaniji. 

V ozadju, vendar nekajkrat "v težavah"

Čeprav se je Melania ves čas trajanja kampanje držala v ozadju in se je izpostavljala le ob redkih priložnostih – kar se zanjo velikokrat ni končalo dobro, saj so jo njeni nastopi velikokrat spravili v težave – je bila v vsem tem času večkrat tarča takšnih ali drugačnih napadov ter osrednja figura ameriških televizijskih šovov in pogovornih oddaj (posnetka pod člankom). Eden pogostejših očitkov na račun Melanije v domačih in tujih logih je njen naglas v angleškem jeziku, o katerem je velikokrat slišati, da je obupen za nekoga, ki že več več desetletij živi v ZDA.  

Nad Melanio tudi Lady Gaga 

Številni Američani zanjo niso našli lepih besed, zadnja med slavnimi, ki Melaniji očita dvoličnost pa ni nihče drug kot Lady Gaga. Po Melanijinem govoru, med katerim je govorila, da o tem, da se bo kot predsednikova žena  zavzela proti nadlegovanju in zmerjanju preko družbenih omrežjih, si je prislužila oster odgovor Lady Gaga, ki ji - zaradi žaljivega pisanja Donalda Trumpa, očita dvoličnost. 

Konec tedna je izbruhnila nova afera, ki naj bi razkrila, da je Melania v postopku pridobivanja ameriškega državljanstva kršila zakonodajo. Čeprav je ves čas zatrjevala, da so postopki potekali v skladu z zakonodajo.

Profimedia
Donald in Melania.

Grabljenje drugih žensk in številne obtožbe nadlegovanih

Melania je sama večkrat povedala, da je njena prva naloga vzgoja sina, da pa sicer moža podpira, da verjame, da bo dober predsednik, ki mu je mar za vse Američane, vendar pa da se je odločila, da ostane zavita v molk in z nasmehom na obrazu v ozadju. Kadar je sploh spremljala moža. To se je dogajalo predvsem ob večjih dogodkih (debatah s Hillary Clinton), pomembnejših shodih in v zaključnih krogih kampanje, ko je Trumpova ekipa uporabila Melanijo, da bi pridobili naklonjenost ženskih volivk, sploh po fiasku s posnetkom, na katerem se Trump hvali s tem, kako grabi in drugače spolno nadleguje privlačne ženske. 

Pozvala vse, naj se jim ne smili

Melania se je tedaj pojavila pred kamerami ameriške televizijske mreže CNN in v intervjuju z Andersonom Cooperjem besno branila moža in krivdo za Donaldove besede pripisala Billyju Bushu. V istem intervjuju je nato še dvakrat ponovila, naj se ljudem ne smili.  

Lepotna lestvica: Trumpova umazana vojna s Tedom Cruzom

Trump pa je precej ponosen na urejen videz žene, ki si je nekdaj kruh služila kot manekenka in model. Včasih še preveč. Marca letos je šel celo tako daleč, da je na twitterju delil objavo enega od njegovih podpornikov, ki je objavil fotografijo Heidi Cruz, žene tedanjega Trumpovega republikanskega protikandidata Teda Cruza, in jo primerjal z Melanijino fotografijo. Donald je s svojo izjavo Cruzu, češ, da naj bo previden, kaj govori, sicer bo razkril skrivnost o njegovi ženi, pripomogel k objavi žaljive fotografije Cruzove žene in s tem posredno oblatil tudi Melanijo. Vse skupaj pa se je začelo, ko je Trump obtožil Cruza, da je objavil napol golo fotografijo Melanije s pripisom, češ, da bo to nova prva dama. vendar pa Cruz ni objavil Melanijine fotografije, o čemer se Trump ni prepričal in je najprej udaril po Cruzovi ženi. 

Govor Michelle Obama in izobrazba

Melanija je postala trača posmeha tudi zaradi dela govora, ki si ga je ob republikanski konvenciji v Clevelandu "izposodila" od aktualne prve dame in demokratke Michelle Obama. Na račun kraje so bila družbena omrežja polna šaljivk na Melanijin račun, na twitterju se je pojavila stran #FamousMelaniaTrumpQuotes, kjer so Melaniji pripisovali številne manj in bolj znane izjave drugih ljudi.

Rak rane Trumpove so bile tudi netočne navedbe o pridobljeni izobrazbi, ki jih je imela vsa leta Melania Trump navedene na spletni strani, pred meseci pa so jih umaknili

Vedno urejena od nog do glave ...

Je pa Melania požela tudi veliko pohval v času kampanje. Velikokrat so modne in tudi druge domače in tuje revije izpostavile Melanijin čut za modo, pohvalili njen vedno urejen in eleganten izgled ter njen stil primerjali z ameriško modno ikono Jacqueline Kennedy

... src Američanov ni osvojila

Melania pa ni prepričala Američanom. Julija objavljena Gallupova raziskava o priljubljenosti prvih dam je pokazala, da je na prepričljivem zadnjem mestu. Melania je v raziskavi, ki od leta 1992 poteka v enakih obdobjih pred volitvami, dosegla najmanjšo priljubljenost med dosedanjimi potencialnimi prvimi damami. 

http://www.gallup.com
Melanija ni osvojila src Američanov.

Melania je prepričala bele, starejše moške, ki so po prepričanju republikanci. Najbolj priljubljena je med moškimi, ki so stari okoli 50 let, najslabše pa jo odnese med ženskami v starostni skupini med 18 in 49 let, je pokazala Gallupova raziskava.