Znanstveno potrjeno

Zakaj ženske potrebujejo več spanja?

M.K.
8. 11. 2016, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sestavljanje spiska dnevnih opravil in organiziranje urnika med pripravljanjem zajtrka, odgovarjanje na telefonski klic in pripravljanje pogrinjka – večopravilnost je neverjeten talent žensk, ki pa lahko privede do stresa in izčrpanosti.

Profimedia
Večopravilnost je dar, ki ga ženskam omogoča bolj kompleksen način delovanja njihovih možganov.

Raziskovalci z univerze Loughborough v Veliki Britaniji so ugotovili, da bolj ko uporabljate možgane, več počitka le-ti potrebujejo. Tega pa seveda dobijo s spanjem. Izsledki raziskave kažejo, da možgani žensk delujejo na bolj kompleksen način, ker ženske bolj težijo k večopravilnosti. Zato pa potrebujejo tudi več spanja.

"Možgani žensk so bolj kompleksni kot moški, zato je tudi njihova potreba po spancu nekoliko večja," je povedal avtor raziskave profesor Jim Horne

Odrasli v povprečju potrebujejo 6-8 ur spanja, da bi se spočili po utrujenosti in izčrpanosti zaradi dnevnih opravil. Ženske potrebujejo le 20 minut več spanja kot moški, da bi se njihovi možgani prebudili prenovljeni in osveženi. 

Raziskovalci so tudi ugotovili, da ima prekratek počitek slabše učinke na zdravje žensk kot pa pri moških. Povzroči lahko bolezni srca in ožilja, diabetes, depresijo, stres ter občutek tesnobe in strahu. Z minevanjem noči postaja spanje žensk bolj rahlo, njihove sanje se pogosteje prekinjajo, hitreje kot moški se prebudijo in so veliko bolj občutljive na hrup visokih frekvenc. 

Skratka, z le 20 minutami več spanja lahko postanete radostna in večopravilna ženska, ki jo vsi občudujejo. 

Znanost priporoča: Na novo nastavite vašo budilko in si privoščite dodatnih 20 minut spanja!