Med nebesi in Zemljo

Samo še 4 leta do ledene dobe, ki bo trajala 15 let

J.P.
8. 11. 2016, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V le štirih letih bi lahko severno poluto doletela mini ledena doba.

Reuters
Ekstremne vremenske razmere in nizke temperature bi lahko bile naš vsakdan do leta 2035.

Strokovnjaki SSRC-ja (Space and Science Research Center) iz Orlanda na Floridi opozarjajo, da bodo globalne temperature strmoglavile zaradi serije seizmičnih dogodkov in destabilizacije Zemljine skorje. Vzrok za to so zabeležene spremembe na površju Sonca.

Kar 15 let bi lahko trajalo, preden se bi Sončeva dejavnost normalizirala. Ekstremne vremenske razmere in nizke temperature bi lahko bile naš vsakdan do leta 2035, napovedujejo strokovnjaki.

V upadu

Sončeva aktivnost – meri se jo s pegami na njegovem površju – upada kot še nikoli poprej. Znanstveniki so v letošnjem letu zabeležili 21 dni z minimalno aktivnostjo.

V naslednjih štirih letih bomo videli vedno manj Sončevih peg, napovedujejo strokovnjaki, minimum pa gre pričakovati med letoma 2019 in 2020. 

Strokovnjaki prej omenjenega raziskovalnega centra so razkrili povezavo med manjšo Sončevo aktivnostjo in seizmični dogodki. Pri svoji raziskavi so se opirali na podatke o ognjeniški aktivnosti v letih od 1650 in 2009 ter potresih, ki so se zgodili v letih od 1700 in 2009. Te podatke so nato primerjali s tistimi o pojavih Sončevih peg. Primerjava je razkrila povezavo med zmanjšano Sončevo dejavnostjo in največjimi znanimi ognjeniškimi ter seizmičnimi dogodki.

Vedno manj peg

Raziskovalci japonskega Inštituta za raziskovanje kozmičnih žarkov pa so prepoznali povezavo med globalno ognjeniško aktivnostjo in upadi Sončeve dejavnosti – devet od enajstih tovrstnih dogodkov se je zgodilo v časih zmanjšane Sončeve dejavnosti.

V naslednjih štirih letih bomo videli vedno manj Sončevih peg, napovedujejo strokovnjaki, minimum pa gre pričakovati med letoma 2019 in 2020. Vremenoslovec Piers Corbyn ter lastnik podjetja WeatherAction, ki se ukvarja z vremenskimi napovedmi, opozarja, da Zemlji grozi mini ledena doba s katastrofalnimi posledicami. »Smo v obdobju upada Sončeve aktivnosti, kar lahko povzroči premik vetrovnih strženov proti jugu, zaradi česar bi lahko v Evropi in Severni Ameriki beležili znatno nižje temperature,« je pojasnil Corbyn. Zmrzovanju oceanske vode bi sledili nanosi ledu na obalah Evrope, povezava med drastičnimi spremembami v Sončevi aktivnosti in potresi pa je po Corbynovem mnenju zmanjšana jakost magnetnih polj našega planeta. Vse redkejši izbruhi na Sončevem površju in vsesplošna zmanjšana aktivnost, tako Corbyn, zmanjšuje magnetni vlek nad površjem Zemlje. Zaradi tega zastaja gibanje tektonskih plošč, pod skorjo pa se nabira pritisk. Vsak manjši premik bi tako lahko sprožil silovit potres.

Torej: število Sončevih peg bo upadalo do leta 2020. Sčasoma se bo 'prazno obdobje' raztegnilo v mesece in sprožilo naslednji Sončev minimum, ki naj bi trajal približno 15 let. To bo 24. Sončev cikel od leta 1755, ko je bila Sončeva aktivnost prvič zabeležena.