Pojedina meseca

Razkošen Martinov obed po najugodnejši ceni

zf
8. 11. 2016, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tradicija veleva, da si moramo na martinovo privoščiti bogato pojedino v krogu družine in/ali prijateljev. In koliko bomo morali odšteti za vse to v trgovini?

Profimedia
Pod drobnogled smo vzeli cene osnovnih sestavin hrane za praznično pogostitev.

Profimedia
Gos velja med perutnino za najbolj mastno, a ima najbolj ugodno razmerje med maščobnimi kislinami. Zato bi bilo dobro, da bi jo večkrat uvrstili na jedilnik.

Martinovo je praznik, ki se ne vrti le okrog vina, pa čeprav dajemo v Sloveniji in tudi na Hrvaškem ob 11. novembru poudarek ravno temu. Sicer pa je ta dan že dolga stoletja posvečen godu sv. Martina iz Toursa, svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi ta lahko skril svojo revščino.

Če sledite šegam in navadam, bo na martinovo vaše vino gotovo blagoslovil moški, preoblečen v škofa. Praznik, ki ima danes precejšnjo krščansko noto, so praznovali že pred sv. Martinom, ko so se poganski predniki z jesenskim praznovanjem zahvaljevali bogovom za dobro letino in višjo silo prosili, da bi bilo tako tudi v prihodnje. Obilje hrane je zadnjih nekaj let marsikomu postalo samoumevno, morda pa je ravno martinovo pravi dan, da se spomnimo, da temu ni bilo vedno tako, in si pred obedom vzamemo trenutek za hvaležnost. O tem lahko razmišljamo v petek, medtem ko je danes pravi dan, da si pripravimo seznam, kaj vse potrebujemo za Martinovo kosilo ali večerjo. Če vemo, kje ponujajo najugodnejšo raco in mlince, bo odločitev, v katero trgovino bi zavili, toliko lažja.

Profimedia
Na martinovo naj bi iz mošta nastalo vino. V začetku novembra se torej rodi mlado vino, pridelano iz grozdja tega leta, ki ne sme manjkati na obloženi mizi.

Gos, raca ali kokoš?

Primorci bi verjetno v en glas zavpili, da se za martinovo jé kokoš, medtem ko se po drugih delih Slovenije na ta dan tradicionalno uživa raca ali gos. Večjih razlik v njihovi sestavi ni, le glede na količino beljakovin velja za najboljšo raca. Gos je najbolj mastna, a ima najugodnejše razmerje maščobnih kislin. Tudi kokoš nikakor ni slaba izbira, seveda v primeru, da se je pasla in imela med vzrejo primerno prehrano. Sicer pa se cene v trgovinah trenutno gibljejo nekako takole: v Sparu ponujajo en kilogram zamrznjene race po 2,39 evra in zamrznjeno gos po 3,99 evra na kilogram, v akciji imajo že začinjenega in pripravljenega piščanca za peko po 3,69 evra na kilogram, rdeče zelje po 0,39 evra na kilogram in mlince z jajci po 0,89 evra (250 gramov).