Cerkveni privilegiji

FOTO: Protesti za prekinitev sporazumov z Vatikanom

S.R./STA
22. 10. 2016, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Zagrebu se je danes zbrala množica protestnikov, ki zahteva prekinitev sporazumov z Vatikanom, ki da so v nasprotju z ustavo, ki določa, da je Hrvaška sekularna država, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

STA
Po poročanju Hine se je na tem protestu na Strossmayerjevem trgu v Zagrebu zbralo okoli 400 ljudi.

Na protestih se je zbralo več različnih gibanj, ki jim je skupen boj proti, kot pravijo, privilegijem Katoliške cerkve. Menijo, da politiki in Cerkev sprejemajo odločitve daleč od javnosti in v nasprotju z interesi javnosti.

Protestniki razlagajo, da so sporazumi z Vatikanom za državo škodljivi in predragi, saj da letno terjajo več kot milijardo kun (130 milijonov evrov). Prepričani so, da ti sporazumi omogočajo "neenakost pred zakonom", ker da duhovništvu omogočajo privilegiran položaj pred hrvaškimi sodišči in v javnih ustanovah.

Poudarjali so še, da je Hrvaška sekularna država, v kateri imajo vsi državljani enake pravice in obveznosti, verske institucije pa bi morale spoštovati zakone. "Ne želimo nadaljevanja netransparentnega financiranja cerkvenih institucij s sredstvi iz državnega proračuna in denarjem vseh državljanov," so vzklikali protestniki in poudarjali, da je vprašanje verskega prepričanja stvar vsakega posameznika.