Konferenca mladih

Cerar predstavil vizijo prihodnosti Evrope

S.R./STA
22. 10. 2016, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Premier Miro Cerar je danes nagovoril konferenco mladih na Evropskem kolidžu v belgijskem mestu Brugge, ki je posvečena prihodnosti Evrope.

Bobo
Zavzel se je, da bi mladi bolj odločno spregovorili o svojih potrebah, da bi se potem njihov glas tudi bolje slišal.

Miro Cerar je opozoril, da se svet, ki ga poznamo, hitro spreminja, in da postaja vse manj povezan, namesto obratno. Zaskrbljujoče je, da je del tega trenda tudi Evropska unija, je dejal slovenski premier.

Cerar je izpostavil, da se je na neodvisnem univerzitetnem institutu za evropske študije izobraževalo tudi veliko Slovencev.

V slavnostnem nagovoru je izpostavil številne probleme, s katerimi se sooča EU - od gospodarskih in družbenih izzivov, do migrantske krize in terorizma ter porasta "strupenega populizma, protekcionizma in krepitve političnih razlik", kar se je izrazilo tudi v odločitvi ene od članic za izhod iz unije.

EU se tako sooča z največjimi izzivi v svoji zgodovini. "Prišli smo do točke, ko moramo obnoviti zaupanje in se vrniti h koreninam," na katerih temelji EU. "Poudariti moramo pomen končanja delitev na evropskem kontinentu, na načela svobode, demokracije, spoštovanja človekovih pravic, temeljnih svoboščin in vladavine prava," se je zavzel slovenski premier. Predvsem pa se je treba zavzeti "za promocijo miru, varnosti in napredka v Evropi in svetu," je dodal.

 Zavzel se je za "vodenje, ne pa pripisovanje krivde za vse Bruslju".

"Živimo v časih, ko mlade generacije niso doživele nasprotij iz hladne vojne. Večina sedanjih voditeljev v Evropi tudi ni resnično doživela vojne. Zato je zdaj toliko bolj od nas voditeljev odvisno, da sprejmemo odgovornost, najdemo rešitve za boljši jutri in da zagotovimo mir in stabilnost," je še dejal Cerar.

Zbranim je opisal tudi lansko soočanje Slovenije z migrantskim valom. "Kar smo se iz tega naučili, je to, kako pomembno je, da imamo skupen, evropski odgovor," je dejal Cerar. Če ne bo prišlo do učinkovite zaščite zunanjih meja in zavarovanja schengna, se bo sprožila spirala ponovnega vzpostavljanja nadzora na nacionalnih mejah in razpadlo bo vse, kar smo dosegli, je opozoril.

"Problem pa je, da dokler ne bomo našli učinkovite in skupne dolgoročne rešitve na vprašaje priseljevanja, se ne bomo mogli posvečati pomembnim ukrepom za vzpodbujanje rasti in razvoja, da bi zagotovili službe in vlaganja. Zato Slovenija zdaj pomaga Grčiji, Bolgariji, Makedoniji in Srbiji pri soočanju z migracijsko krizo," je še izpostavil Cerar in se zavzel tudi za ukrepe za stabilizacijo evropske soseščine. "Ne glede na to, kako trdna bo zunanja meja Evrope, ne bo miru, če ne bomo zagotovili stabilnosti državam izvora migracijskih tokov," je še dodal.