Zaključek preiskave

11-letnik v smrt zaradi pritiska staršev

S.R.
22. 10. 2016, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

11-letnemu dečku iz Singapurja je v šoli pri pisanju testov prvič v življenju spodletelo. Da se mu ne bi bilo treba soočiti z razočaranjem svojih staršev, je skozi okno svoje spalnice s 17. nadstropja skočil v smrt.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Marvin Bay, državni preiskovalec v Singapurju, je včeraj zaključil, da deček ni umrl zaradi nesrečnega padca, temveč je storil samomor, pri čemer je dodal, da je očitno podlegel pritisku svojih staršev, poročajo pri medijski hiši Channel NewsAsia.

Maja letos bi moral staršem pokazati rezulate polletnega preverjanja, vendar se je zaklenil v svojo sobo. Kmalu po tem, ko so starši ugotovili, da so vrata zakljenjena, so vanjo vstopili z nadomestnim ključem in ugotovili, da je soba prazna. Deček je obležal na ulici in umrl na kraju dogodka.

Dečkova mati gospa M. je priznala, da je svojega edinega sina s palico občasno »na rahlo po prstih«, kadar na testih ni dosegel 70-odstotega uspeha. Dodala je, da se je pri tem sicer jokal, vendar da ni dolgo ostal žalosten. Že kar nekaj časa pred dogodkom je vedela, da je prejel rezultate, dejal pa naj bi ji, da se je odrezal »povprečno«. Državni preiskovalec je med preiskavo dejal, da si je deček ocene izmislil, da bi ustregel svojim staršem, ter dodal, da se je njegova tesnoba do dneva, ko bi moral razkriti dejanske ocene, samo stopnjevala. 

Ena od učiteljic je povedala, da je bil sicer tih in miren deček po objavi rezultatov »vidno razburjen«. Marvin Bay pravi, da tragična smrt tega dečka poudarja pomen potrpežljivosti staršev do svojih otrok, ki se bodo med izobraževanjem srečevali z zanje edinstvenimi težavami. Bay starše in učitelje poziva, naj otroke opomnijo, da njihovi napori ne bodo vedno poplačani in so neuspehi zgolj prehodne narave.