Zanimivosti

Recept za domače milo

ud
22. 10. 2016, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Škodljive snovi, ki so v industrijsko narejenih milih, imenujemo parabeni. Kozmetična industrija jih uporablja kot konzervanse, vendar mnogo ljudi ne ve, da zdravju precej škodujejo. Povzročajo namreč alergije, dermatitise in rakava obolenja.

Profimedia
Naravna mila bodo poskrbela, da na svoje telo ne boste nanašali škodljivih snovi.

Naravna mila imajo zdravilne učinke, po prhanju in uporabi mila imamo prav prijeten občutek. Seveda je odvisno od zelišča, ki se skriva v milu. Po navadi ravno to zelišče poskrbi za čistost kože ter njeno pomirjenost in zaščito. Ali ste kdaj pomislili, da bi milo naredili sami doma? 

Recept

Lug bo z vodo burno reagiral, saj se bo segreval in izhlapeval.

Za domače milo potrebujete 1000 gramov olivnega olja, 128 gramov luga, 359 gramov vode in 10 mililitrov eteričnega olja (priporočamo sivko in rožmarin, saj delujeta protivnetno, antibakterijsko in pomirjajoče). Za izdelavo mila seveda potrebujete kuhalnik, dva lonca (ne uporabite aluminijastega), tehtnico, termometer, leseno kuhalnico, palični mešalnik, model za milo, brisačo ter za svojo varnost predpasnik, rokavice in zaščitna očala. 

Postopek

Profimedia
V milo lahko dodate tudi med, ki bo dobro nahranil vašo kožo ter jo naredil mehko in sijočo.

V lonec zlijte olivno olje in ga segrejte na 45 stopinj Celzija. V drug lonec vlijte hladno vodo in vanjo previdno vsujte lug. Ta mora zmeraj iti v vodo! Zgodila se bo burna reakcija, ker se bo raztopina segrevala in izhlapevala. Pri tem imejte odprta okna! Počakajte, da se temperatura luga ohladi toliko, da je nižja od temperature olja. Lug zlijte v olje in zmešajte s kuhalnico. Vzemite palični mešalnik in s presledki mešajte, dokler se zmes ne začne gostiti. To boste opazili tako, da bo postala svetlejše barve. Ko bo zmes tako gosta, da bo kapljica mila, ko bo padla padla s kuhalnice v lonec, pustila na površini luknjico, dodajte eterično olje. Zdaj seveda lahko vmešate tudi zelišča ali barvila, da bo videz mila lepši. Dobro vmešajte sestavine. Ko se milo še bolj zgosti, ga začnite vlivati v model. Pokrijte z odejo in pustite mirovati vsaj 24 ur, da se strdi. Potem ga lahko vzamete iz modela in ga razrežete, kot ga želite. Pustite ga na zraku vsaj en mesec, preden ga uporabite.

Končni izdelek

Z domačim milom na svoje telo ne boste nanašali in vnašali sumljivih snovi. Prav tako je lahko milo odlično darilo za nekoga, ki praznuje rojstni dan ali kak drug posebni dan.