Legla mikroorganizmov

Jih dovolj pogosto menjate?

zf
22. 10. 2016, 13.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Se tudi vi pogosto srečujete z dilemo, kako pogosto zamenjati zobno ščetko in kdaj je treba zamenjati posteljnino? Raziskali smo, kako pogosto je treba zamenjati nekatere vsakodnevne spremljevalce na naši poti.

Profimedia
Preprečite alergije in bolezni v svojem domu z redno menjavo ščetk.

V postelji ljudje preživimo tretjino življenja, zato je pomembno, da si privoščimo kvalitetno in čisto ter nadvse zdravo ležišče. Hote ali nehote vsak človek v svoji postelji pusti odmrlo kožo, lase in telesne izločke, od tod tudi najverjetneje rek "Kjer osel leži, tam dlako pusti". Vse to je povsem normalno, saj se med spanjem obračamo, drgnemo ob rjuho in vzglavnik, potimo. S tem pa ustvarjamo odlično gojišče pršic, posteljnih stenic, bolh, uši in drugih parazitov. Mnogi izmed naštetih mikroorganizmov, ki bivajo v naši postelji, so lahko krivci za številne prehlade ali alergije. Zato je pomembno, da redno menjamo posteljnino.

Zakaj vse uporabljate posteljo?

Dobro je vedeti

Gobica za umivanje posode je po raziskavah znanstvenikov bolj umazana od vaše straniščne školjke. Zato ji privoščite vsaj enkrat na teden razkuževanje. Močno jo ožmite in jo za minuto postavite v mikrovalovno pečico.

Je vaša postelja tisto mesto, ki ga uporabljate le za spanje? Se pogosto prhate in si umivate lase? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem je dovolj, da posteljnino menjate vsaj enkrat na teden, saj boste sproti odnašali hrano številnim mikroorganizmom. Če spite goli, je priporočljiva pogostejša menjava.

Ste eden izmed tistih, ki mu postelja predstavlja tudi domači kino, jedilnico, pisarno in še telovadnico hkrati? Zaradi vseh aktivnosti in delčkov hrane boste v svojo posteljo privabili dodatne »sovražnike«. Menjava posteljnine je priporočljiva vsaj dvakrat na teden. Sicer pa vam svetujemo, da posteljnino perete na višjih temperaturah. Najnižja temperatura naj bo 60 stopinj Celzija, saj se boste le tako znebili vseh mikroorganizmov. Če želite še dodatno previdnost, posteljnino zlikajte.

Kaj pa zobna ščetka

Tako kot posteljnino je treba redno menjavati tudi zobno ščetko. Primerna in pravilna menjava je na vsaka dva meseca oziroma odvisno od načina in pogostosti ščetkanja zob. Če vaša zobna ščetka stoji ob straniščni školjki, jo zaščitite s pokrovčkom, saj ob vsakem splakovanju školjke v zrak poleti na tisoče mikrokapljic vode, ki s seboj prinašajo tudi bakterije. Če se srečujete s težavo, kakšno ščetko izbrati, zobozdravniki svetujejo mehko do srednje trdo, da ne poškodujete dlesni.

Kako je z gobicami za umivanje

Kuhinja je vir bakterij in mnoge pridno gojimo, če smo le malo površni. Zato bodite previdni z gobicami in krpami za umivanje posode. Te po uporabi dobro operite z detergentom in ožemite, saj boste tako preprečili idealne pogoje za razvoj bakterij. Vsake toliko časa jih lahko za minuto postavite v mikrovalovno pečico, s čimer jih boste razkužili. Podobno lahko storite z gobicami za umivanje telesa. Priporočljiva menjava je enkrat na mesec.

Teflonske ponve

Tudi te je treba pridno menjavati. Na teflonski posodi se prej ali slej pojavijo praske, ki se pojavijo zaradi obračanja, rezanja in še česa. Če je posoda poškodovana, jo takoj zavrzite, saj se iz poškodovane površine začnejo sproščati strupene snovi, ki so celo rakotvorne. Prav tako vaša ponev ni več primerna za uporabo, ko je kljub majhnemu številu prask zvita od visoke temperature. Priporočljiva menjava pri zmerni uporabi je na štiri leta.