Nataša Pirc Musar

Z Melanio govoriva v slovenščini

Alenka Sivka/Zarja
22. 10. 2016, 16.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Postali smo pozorni, ko smo izvedeli, da Nataša Pirc Musar, nekdanja novinarka, informacijska pooblaščenka, danes pa odvetnica, zastopa tudi ženo ameriškega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, Melanio Trump, v Sloveniji.

Mateja J. Potočnik
Nataša Pirc Musar, odvetnica Melanie Trump v Sloveniji.

Zanimalo nas je, kakšno je to njuno sodelovanje, kakšna bo tožba zaradi knjige, napisane o njej, pa tudi to, kako je z njenim imenovanjem za generalno direktorico zavoda RTV Slovenija.

Nataša, kako ste postali odvetnica Melanie Trump v Sloveniji, kako je našla prav vas? Koliko tožb in proti komu ste že sprožili v tem času?

Kolikor vemo, Nataša še vedno uživa v vožnjah z motorjem in še vedno tekmuje v ligah in na državnih tekmovanjih Bovling zveze Slovenije. Zadnji septembrski konec tedna je njen bovling klub Feniks na državnem tekmovanju v mešanih parih osvojil srebrno in obe bronasti medalji. Ena od teh bronastih je tudi Natašina. V prejšnji sezoni je bila državna prvakinja v dvojicah in zmagovalka ženske lige.

Odnos med odvetnikom in njegovo stranko mora temeljiti na zaupanju in zaupnosti, zato je najbrž razumljivo, da o podrobnostih postopkov, za katere me je pooblastila gospa Melania Trump, ne morem govoriti. Vam pa zagotavljam, da je navadna izmišljotina, da gospa Trump ne želi govoriti slovensko. Kadar koli govoriva, je to v slovenskem jeziku, z njenimi ameriškimi in britanskimi odvetniki pa seveda v angleškem. To, kar se Melanii Trump dogaja, je grobo poseganje v njeno zasebnost in širjenje laži o njej z izgovorom, da gre za javni interes zaradi kandidature njenega moža za predsednika ZDA.

S področjem, na katerem trčita pravica do zasebnosti in javni interes, sem se ukvarjala vrsto let in je bilo tudi tema mojega doktorata. Vedno sem vztrajala, da imajo tudi najbolj javne osebnosti pravico do vsaj nekakšne zasebnosti. Ko sem pred meseci dobila vprašanje o izpostavljenosti Melanie Trump medijem, sem odgovorila, da spoštujem, da se trudi ohraniti vsaj delček zasebnosti, posebej pa da, kot kaže, uspeva pred razgaljanjem v javnosti ščititi svojega sina. Do tega dela zasebnosti ima vso pravico, predvsem pa ima pravico, da o njej ne širijo laži in popolnih izmišljotin.

Ni skrivnost, da sta imela z Bojanom Požarjem kar nekaj »neporavnanih računov« – in zdaj lahko v Melanijinem imenu »napadate« tudi njega kot avtorja knjiga o njej?

Ni posebna skrivnost, da sem nenaklonjena načinu dela nekaterih tabloidnih medijev, ki se v hlastanju po branosti, klikih, denarju skratka, ne ustavijo pred nobeno mejo, niti pred mejo zasebnosti niti pred objavami neresnic. Posledice so lahko tragične, kar spomnimo se nesrečnega mariborskega ravnatelja, ki so ga nekateri mediji pognali v smrt! Ignoriranje vsake meje in spodobnosti je posledica tudi tega, da so v Sloveniji sodne odškodnine za posege v zasebnost ali v dobro ime posameznika smešno nizke v primerjavi z drugimi državami.

Do zdaj najvišja dosojena odškodnina za nematerialno škodo je dosegla 51.000 evrov, če se ne motim. V primeru Melanie Trump pa bo prvič, da bo moralo tudi sodišče razmisliti o škodi, ki gre daleč čez meje Slovenije. Laži iz slovenskih medijev so povzemali mediji v ZDA in Veliki Britaniji, ki bodo tam odgovarjali za škodo in jih najbrž čakajo večdesetmilijonske odškodnine. Gospod Požar je sicer imel odlično poslovno idejo ravno pravi čas napisati knjigo o ženi kandidata za predsednika ZDA in jo izdati na svetovnem trgu. Za navedbe v njej pa zato seveda lahko odgovarja v tujini, ki ji je bila knjiga v angleškem jeziku namenjena. Ni verjetno, da bi se gospa Trump proti njemu odločila za tožbo v Sloveniji, saj lahko to bolj učinkovito stori drugje.

Kakšno je trenutno stanje v zvezi z vašim imenovanjem za generalno direktorico zavoda RTV Slovenija?

Sodišča so dokončno in pravnomočno presodila, da je bila obnova postopka, v kateri so »preklicali« moje imenovanje, nezakonita. Za tiste, ki slabše razumejo pravni jezik, je Vrhovno sodišče v zavrnitvi zahteve RTV za revizijo sodbe povsem jasno zapisalo, da gre sodbo razumeti tako, da moje imenovanje velja. Zdaj se je razkrilo še, da so bile leta 2014 nezakonitosti storjene zavestno, saj so na RTV prikrili pravno mnenje, ki je že tedaj povedalo enako kot dve leti pozneje višje in vrhovno sodišče. Skratka, moje imenovanje je veljavno. Dokler ne podam zahteve za razrešitev, nobeno drugo imenovanje ni nesporno, niti imenovanje gospoda Fillija za vršilca dolžnosti niti morebitni razpis za novega generalnega direktorja. Zahteve za razrešitev pa sploh ne morem podati, dokler me Programski svet ne pozove, da prevzamem vodenje RTV. Večkrat sem že povedala, da me ta položaj ne zanima več, saj sem zdaj na novi poti v odvetništvu. Ne vem, očitno mi tega ne verjamejo. Se pa RTV pri tem postavlja na zanimivo stališče, da bodo zakonito delovali samo, če jih k temu korak za korakom prisili sodišče.

Kljub spodbudam z veliko strani me za zdaj še ne vleče v politiko. Če bom kdaj šla, bom šla zato, da kaj spremenim, ne pa da vzdržujem obstoječe stanje.

V Studiu City so objavili podatke o anketi, v kateri so raziskovali »kredibilnost« politikov – omenjeni ste bili čisto na vrhu lestvice. Čemu pripisujete to, da vam ljudje zaupajo in vas cenijo?

Anketa, predstavljena v Studiu City, ni prva, ki kaže tako veliko zaupanje javnosti. Želim si verjeti, da so visoke uvrstitve posledice tega, da mi ljudje zaupajo, da povem, kar mislim; storim tisto, kar rečem, da bom storila; in da me pri tem ni strah nobene dejanske ali namišljene avtoritete. Kljub spodbudam s številnih strani pa me za zdaj še ne vleče v politiko. Če bom kdaj šla, bom šla zato, da kaj spremenim, ne pa da vzdržujem obstoječe stanje.