Dvorne skrivnosti

Kraljici resno odsvetovali moža

sn
22. 10. 2016, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Britanska kraljica Elizabeta II. in princ Philip bosta naslednje leto praznovala 70. obletnico poroke. A če bi kraljica poslušala dvorne svetovalce, do njunega zakona nikoli ne bi prišlo.

Profimedia
Na fotografijah je kraljevi par pogosto široko nasmejan.

Biograf kraljeve družine A. N. Willson je prejšnji teden med predavanjem na knjižnem sejmu razkril razlog, ki je botroval opozorilu, naj se mlada kraljica nikar ne poroči s svojim sorodnikom v tretjem kolenu Philipom Mountbattnom.

Pet razlogov proti

A. N. Willson, biograf

"Svetovalci so poroki s Philipom nasprotovali zaradi njegovega stalnega stresanja šal."

Vojvoda Edinburški, tudi nekdanji grški in danski princ, je namreč že kot mladenič slovel po svojih šalah, ki jih je glasno stresal ob vsaki priložnosti in s tem seveda kršil protokolarna pravila. Kraljici Elizabeti, ki je veljala za strogo in uglajeno dekle, so uradno razložili, da je Philip neprimeren za moža, ker je zanjo veliko preveč duhovit. Naslednja dva razloga proti zakonu sta sledila šele po sporni duhovitosti: postavni pomorski oficir ni bil rojen v Veliki Britaniji, prav tako ni imel za bodoči položaj primernega finančnega zaledja. In še četrti razlog: Philipove sestre so se poročile z nemškimi plemiči, katerih družine so med vojno sodelovale z nacisti.

Ni se dala motiti

Elizabeta je Philipa spoznala, ko je imela komaj trinajst let. S svojim očetom, kraljem Georgeem VI., je obiskala pomorsko akademijo v Dartmouthu, med študenti pa je bil tudi Philip. Usodni da mu je dahnila 20. novembra 1947 v Westminstrski opatiji, šest let preden je zasedla prestol. Kraljevi biograf trdi, da je bila v resnici zaljubljena in da se na opozorila svetovalcev niti malo ni ozirala oziroma se je na njih dobesedno požvižgala.

Profimedia
Tudi na kronanju leta 1953 je Philip strumno stal ob stani svoje žene in kraljice.

Času primerno

Ker je bila poroka tik po drugi svetovni vojn, se angleški dvor, čeprav je šlo za kraljevo hčer, ni vdal razkošju. Ceremonija in poročno slavje sta bila skromna, Elizabeta pa je iz svojega žepa odštela denar za sanjsko poročno obleko, kakršno si je želela. V do tal segajoči obleki v barvi slonovine je že bila podoba bodoče kraljice, 10.000 biserov, ki so dragoceno tkanino prekrivali, je vtis le še podkrepilo.

A kot pravi biograf, je bila celo na slavju po poroki deležna nekaj »dobronamernih« mnenj, češ da se njen zakon ne bo obnesel.

No, kot že tolikokrat doslej, je kraljica tudi s svojim zakonom dokazala, da sta njena intuicija in razum v pravem ravnovesju, saj se imata z možem očitno prav lepo. Če ji kaj ne bi bilo pogodu, bi bil Philip pač že davno njen bivši ...