Obletnica v Kninu

VIDEO: Poudarjali "etično čistost" Nevihte

M.K./STA
5. 8. 2016, 18.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predstavniki hrvaškega državnega vrha so danes v navzočnosti zbrane množice v Kninu obeležili spomin na operacijo Nevihta leta 1995, ko je Hrvaška osvobodila ozemlje v rokah srbskih upornikov.

Hina/STA
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v govoru na slovesnosti v Kninu izpostavila, da je bila Nevihta "etično čista".

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v govoru poudarila, da Hrvaška spoštuje vsako žrtev, izpostavila pa tudi, da je bila Nevihta "etično čista".

"Nevihta je bila politično upravičena, etično čista in vojaško briljantno izvedena osvobodilna operacija na hrvaškem državnem ozemlju. To je bila častna zmaga za pravičen cilj," je dejala Grabar-Kitarovićeva, potem ko je položila venec in prižgala svečo na trgu ob spomeniku hrvaški zmagi Nevihta 95 v Kninu.

Hrvaška predsednica, glavna govornica na osrednji slovesnosti ob hrvaškem dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov, je še poudarila, "da se danes na prvem mestu slavi svobodo in mir, ki ju je morala Hrvaška izboriti v vojni, ko je branila in osvobajala ozemlje iz zločinskega primeža unitarističnega jugoslovanstva in četništva".

Izpostavila je še, da hrvaški narod ni pozabil, da je pri obrambi in osvoboditvi Hrvaške sodelovalo več tisoč Srbov, ki so s tem nedvoumno izrazili privrženost Hrvaški, medtem ko so mnogi kot njeni državljani odločno obsodili velikosrbsko agresijo.

Hina/STA
Obletnica Nevihte v Kninu leta 2016.

Pred spomenikom Nevihta 95 so vence danes položili tudi drugi člani hrvaškega vodstva, med njimi premier v tehnični vladi Tihomir Orešković. Sicer pa v Kninu že od jutra potekajo slovesnosti ob obletnici Nevihte, med drugim z budnico orkestra hrvaške vojske, preletom vojaških letal mig-21, častnimi topovskimi salvami in svečano povorko hrvaške vojske, policije in veteranov ter mašo za domovino.

V Kninu ob proslavi Nevihte sežgali srbsko zastavo

Skupina hrvaških veteranov je hodila po Kninu in vzklikala ustaški pozdrav, skupina mladih pa je sežgala srbsko zastavo.

You Tube screenshot

Kot poroča hrvaški spletni portal Index, je dopoldne skupina veteranov hodila po središču mesta in vzklikala ustaški pozdrav "Za dom spremni!", peli so tudi ustaške pesmi. Policija ni reagirala, odobravanje pa je skupini izražalo nekaj hrvaških častnikov v svečanih uniformah, ki so stali ob cesti.

V uradu predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović so povedali, da predsednica najostreje obsoja tovrstne incidente. Poudarila je, da obeležitev Nevihte ni ne primeren kraj niti čas zanje.

Popoldne so se incidenti nadaljevali. Skupina mladih moških in deklet je ob taktih Thompsonove pesmi ob navdušenju navzočih zažgala srbsko zastavo.

Na glavni ulici v mestu pa je skupina okoli 40 moških, ki so bili oblečeni v črno in peli ustaške pesmi, kratek čas blokirala promet. Vzklikali so tudi ustaški pozdrav in avtomobilom, med katerimi je bil tudi policijski kombi, nekaj minut niso dovolili naprej.

Kot navaja Index, je bil del članov skupine, ki je prišla iz bližnjega lokala, vidno vinjen, udarjali so po strehah avtomobilov, enega, v katerem so bili novinarji, pa so v celoti prekrili z zastavami.

Tiskovna predstavnica policije je ta incident potrdila in dejala, da policija ustrezno ukrepa.

Ostri odzivi v Srbiji

V Srbiji se medtem obletnice zmagovalne hrvaške operacije spominjajo z žalovanjem. Vidijo jo namreč kot največje etnično čiščenje v Evropi po drugi svetovni vojni.

Na izjavo Grabar-Kitarovićeve, da je bila Nevihta etično čista zmaga in da je državljane srbske narodnosti "razbremenila težkega stoletnega bremena velikosrbskega projekta" se je kritično odzval srbski zunanji minister Ivica Dačić. Trditve je označil za nesramnost in pokazatelj tega, da je "za Hrvaško etično čisto ubiti nekaj tisoč Srbov in jih pregnati več kot 220.000".

Ponovil je stališče Beograda, da je bila Nevihta največje etnično čiščenje v Evropi po drugi svetovni vojni. Namesto da bi pokazala občutek krivde in sočutja, se Hrvaška s tem ponaša, na kar kažejo govori v Kninu in ustaški pozdravi, in to v Kninu, v katerem je bilo leta 1990 80 odstotkov prebivalcev Srbov, je dodal v pisni izjavi.