V Libiji

Vojni fotograf se zbuja med borci Islamske države

T.L.
5. 8. 2016, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

"Brez dvoma gre za organizirano skupino. Niso divjaki, ki tečejo in streljajo. Ves čas jim nekdo poveljuje," pravi vojni fotograf Goran Tomašević.

Arhiv
Fotografija je simbolična.

Goran Tomašević, izkušen vojni fotograf, ki je delal po različnih delih sveta, je eden redkih fotografov  z Zahoda, ki spremlja dogajanje na severu Libije. Srbski fotoreporter, ki fotografira za Reuters, se zadnje tri tedne zadržuje v mestu Sirta, v oporišču Islamske države v Libiji. Za Time je preko satelitskega telefona opisal vsakdan, ki ga izkuša med borci Islamske države.

"Iskreno, pričakoval sem več dejavnosti na bojišču. Vladne sile napadajo v valovih, med napadi so dolge premore," je dejal.

Zbuja se okoli 6. ure, pravi, da je to precej bolj zgodaj od borcev. Če ne preti nobena nevarnost in streljanje, se z borci z avtom odpelje na preverjanje dogajanja na prvi bojni liniji. Prave borbe se dogajajo od ranega jutra do 17. ure.

Pravi, da nekateri borci IS nosijo uniforme, medtem ko se drugi borijo kar v natikačih. "Brez dvoma gre za organizirano skupino. Niso divjaki, ki tečejo in streljajo. Ves čas jim nekdo poveljuje," pravi fotograf.

Fotograf na terenu ne nosi čelade, saj pravi, da ga upočasnjuje ter da je v kritičnih trenutkih pomembnejša hitrost. Sirto skušajo zavzeti libijske vladne sile s pomočjo sil ZDA.