Vsak s svojo verzijo

Meni, da Melania ni razumela pogojev vize

T.L./STA
5. 8. 2016, 14.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zgodba o vizi Melanie Trump še nima zaključka. Melaniin nekdanji agent pravi, da je imela delovno vizo.

arhiv svet24
Donald Trump in Melania.

Nekdanji agent Melanie Trump, morebitne bodoče prve dame ZDA, je zatrdil, da je pred manekenskim delom Trumpova pridobila delovno vizo. Agent Paolo Zampolli trdi, da je Melanii vizo priskrbel sam. Donald Trump in Melania sta se spoznala na zabavi, ki jo je organiziral prav Zampolli. Kot pa poročajo ameriški mediji, je Zampolli s Trumpom tudi poslovno sodeloval potem, ko je končal s manekenskim poslom.

Neskladja med vrsto vize in Melanijinimi izjavami 

V pogovoru za AP je Zampolli, nekdaj partner v manekenski agenciji Metropolitan Models, zagotovil, da je Melania (takrat še Knauss) pred opravljanjem dela pridobila delovno vizo H-1B. Prošnji za vizo so priložili njene predhodne manekenske dosežke v Milanu in Parizu, je pojasnil.

Viza H-1B sicer običajno dovoljuje triletno bivanje v ZDA in jo je mogoče podaljšati še za tri leta. Melania pa je v intervjujih v preteklosti pojasnjevala, kako se je vsakih nekaj mesecev vračala v Evropo, da bi podaljšala vizo. Zato so nekateri posumili, da je bila v ZDA na podlagi turistične vize - ta pa ji ne bi dovoljevala dela.

Meni, da Melania ni razumela

Zakaj je Melania to govorila, Zampolliju ni znano. Verjame pa, da Trumpova ni razumela pogojev svoje vize. Kot je še spomnil, je v Slovenijo večkrat potovala z namenom obiskati svojo družino.

Ali je imela kdaj kakšno drugo vizo, Zampolliju ni znano. Se mu pa zdi mogoče, da je prišla v New York na podlagi turistične vize, da bi najprej preverila manekenske agencije. Takšna praksa je med manekenkami, ki razmišljajo o selitvi v ZDA, po njegovem zelo razširjena.

"Pridejo, da se srečajo s strankami in ocenijo, ali bi se res morale preseliti v New York," je pojasnil Zampolli. V tem procesu se dekleta večkrat udeležijo tudi fotografiranj, da razširijo svojo manekensko mapo z namenom pritegniti večja imena.

Denarja ni dobila

Takšne narave je bilo po prepričanju nekdanjega agenta tudi golo fotografiranje Melanie v New Yorku leta 1995, ki ga sam sicer ni organiziral. Pred tem je že fotograf Jarl Ale de Basseville dejal, da Trumpova za omenjene fotografije, ki jih je ta teden objavil New York Post, ni bila plačana.

Ameriška zakonodaja sicer dovoljuje osebam, da uporabijo turistično vizo za izvedbo kratkoročnih poslov za tuje podjetje ali preverijo bodoče karierne možnosti.

Strokovnjaki so v zadnjih dneh opozarjali, da bi lahko prevara pri pridobivanju vizuma pod vprašaj postavila prošnjo Melanie za zeleno karto in kasnejšo dodelitev državljanstva. S tem bi lahko bil sporen njen pravni status, celo danes, čeprav je poročena z ameriškim državljanom.