Špekulacije v ZDA

Bo Trump odstopil od kandidature?

Matej Klarič
5. 8. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Trump s svojimi nepredvidljivimi nastopi vse bolj razdvaja republikansko stranko, vse slabše pa mu kaže tudi v javnomnenjskih anketah. Včeraj je odjeknila še vest, da vodstvo stranke zato že pripravlja plan B, če bo Trump odstopil od kandidature.

Reuters
Trumpa lahko zamenjajo samo, če bo odstopil sam.

V samo tednu dni je Trump užalil muslimanskega vojaka, vrgel dojenčka iz dvorane, kjer je nastopal, se sprl s pomembnima članoma stranke Johnom McCainom in Paulom Ryanom ter po javnomnenjskih anketah močno zaostal za Clintonovo.

Njegovo nepremišljeno in neprimerno obnašanje, ki se, čeprav so nekateri govorili, da bo zdaj, ko je postal resen predsedniški kandidat, temu konec, nadaljuje, pa vse bolj deli tudi njegovo stranko. Čeprav sam pravi, da ni tako in da mu to podtika »sprijena Clintonova«, s katero je sicer več desetletij in še do nedavnega prijateljeval, so razdori v stranki glede njegove kandidature vse večji.

Ugledna republikanska milijarderka Meg Whitman, newyorški republikanski poslanec Richard Hanna in operativka Sally Bradshaw so tako že javno naznanili, da bodo podprli Clintonovo. Proti njemu se je obrnil tudi Newt Gingrich, ki si je želel postati Trumpov podpredsednik.

V primeru Trumpovega odstopa bi novega kandidata izbralo 168 članov republikanskega narodnega komiteja.

Pri republikancih vre

Glavni dopisnik ABC Newsa iz Bele hiše Jonathan Karl je potrdil informacije, da republikanska stran aktivno išče rešitev v primeru Trumpovega odhoda iz predsedniške tekme. Takšne govorice pa je hitro zanikal Trumpov tiskovni predstavnik Hope Hicks. »V tem ni nikakršne resnice,« je dejal. Kljub temu v republikanskem taboru očitno vre. »Predsednik republikanskega narodnega komiteja Reince Priebus je besen, že večkrat je Trumpu povedal, da mora drastično spremeniti svoj način. Trump je tako nepredvidljiv, ne morejo kontrolirati njegovih sporočil,« je še dejal Karl in pripomnil, da več kot očitno mislijo, da bi bila rešitev tudi njegova zamenjava.

Ne morejo ga prisiliti k odstopu

Reuters

Pri tem jim glavno težavo predstavlja dejstvo, da stranka Trumpa ne more prisiliti k odstopu, zato bi bila edina rešitev, da bi odšel prostovoljno. Za kaj takega pa bi se verjetno morali zgoditi veliki pretresi v obliki šokantno nizke podpore ali česa podobnega. V tem primeru bi 168-članski republikanski narodni komite odločil o novem kandidatu.