Napadi in prepiri

VIDEO: Mama pokojnega se Trumpu ni pustila

T.L.
2. 8. 2016, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Očitki o molku mame pokojnega ameriškega vojaka na odru demokratske konvencije se maščujejo jezičnemu Trumpu.

Profimedia
Donald Trump

Po zaključku nacionalne demokratske konvencije se republikanski kandidat Donald Trump nenehno zapleta v spore – preko twitter profila, nastopov in v intervjujih.

Zadnje dni se mora Trump zagovarjati zaradi naklonjenosti in nepojasnjenega odnosa, ki ga ima do ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki se sicer ne zaseda najvišjih mest na ameriških lestvicah priljubljenih svetovnih vodij.

Zmeden glede "odnosa" s Putinom

Če je Trump v preteklosti večkrat trdil, da ima odnos s Putinom, se je v nedeljskem intervjuju za televizijsko mrežo ABC odločil, da z njim nikoli ni imel odnosa. Da pa je Putin o njemu večkrat lepo govoril, zato je tudi sam o njemu izrekel nekaj lepih besed, je v precej zmedenem in nekonistentnem intervjuju v nedeljo pojasnjeval Trump.

Ko je novinar Trumpa "privil", da je o odnosu s Putinom govoril v letih 2013, 2014 in 2015, je Trump vrnil žogico z vprašanjem,  kaj pravzaprav novinar razume pod oznako "odnos" ...

Se pa je Trump odzval tudi na nastop Khizra Khana na demokratski konvenciji v Philadelphii. Khan je leta 2004 v iraški vojni izgubil sina, stotnika Humayuna Khana, ki se je vrgel na bombo, s tem rešil življenja številnih sobojevnikov in bil po smrti odlikovan. Njegovi starši so želeli z nastopom pokazati, kakšnim ljudem - tudi junakom – bi Trump rad prepovedal vstop v državo samo zato, ker so muslimani. Družina se je v ZDA priselila, ko je pokojni vojak štel dve leti. V vojsko se je vpisal prostovoljno. češ, da je to njegova dolžnost. Vojakov oče je v govoru Trumpu očital, da v življenju ni ničesar žrtvoval. Trump se je namreč izognil Vietnamu, tudi njegovi sinovi niso nikoli šli na bojišče.

Očitki molčeči mami pokojnega vojaka, o Melaniji pa nič

Trump je kmalu po nastopu in tudi v nedeljskem intervjuju napadel Khanovo ženo. Ker je stala na odru konvencije in bila tiho, se je Trump spraševal, ali Ghatazala Khan ne sme ničesar povedati. Ker da muslimanska kultura od žena zahteva, da so tiho.

Zanimivo pa je, da je ob tem Trump popolnoma pozabil, kolikokrat je stala ob njegovi strani žena Melania, za katero so se mediji začeli spraševati, ali sploh "zna govoriti", saj večino časa in ob številnih Trumpovih nastopih molči. Čeprav (na srečo) njenega življenja ni zaznamovala osebna tragedija in izguba kot družino Khan. Melania je tako tiha in odmaknjena, da so se že začela pojavljati ugibanja, ali ni morda ona tista, ki ne sme (prepogosto) govoriti.

Vendar Trump v slogu buldožerja vztrajno ponavlja izbrane in populistične slogane, med katerimi pa je slišati zelo malo konkretnih rešitev in odgovorov ter veliko hujskanja, strašenja ljudi in praznih obljub o nujnih spremembah.  

Mama pokojnega vojaka sprašuje Trumpa ...

Ghatazala Khan, mati ubitega vojaka, ni molčala ob Trumpovih besedah. V pismu Trumpu je zapisala, da je bila tiho, ker je sinova smrt po 12 letih vsakič znova, ko vidi njegovo fotografijo, boleča. Zapisala je, da jo je mož vprašal, ali bo kaj povedala, pa je ponudbo zavrnila.

"Donald Trump je dejal, da nisem nič povedala. Tu je moj odgovor Donaldu Trumpu: brez izgovorjene besede je ves svet, celotna Amerika, občutila mojo bolečino." In dodala, da so vsi, ki so jo videli, čutili njeno bolečino. Zapisala je, da po sinovi smrti ni zmogla sama sprazniti sinove omare. Zanjo je to morala storiti snaha.

"Ko sem stopila na oder konvencije, z veliko fotografijo sina v ozadju, sem se komajda nadzorovala. Katera mati bi se? Donald Trump ima otroke, ki jih ima rad. Ali se mora res spraševati, zakaj nisem govorila?" je zapisala Ghatazala.

McCainovo opozorilo Trumpu

Po Trumpovem napadu na Khanova – obtožil ju je tudi, da so jim govore napisali "Hillaryjini ljudje" - se je oglasil tudi John McCain. V izjavi je dejal, da je republikanska stranka sicer podelila nominacijo Trumpu, mu pa s tem ni podelila dovoljenja, da bo obrekoval "najboljše med nami" - vojne heroje in vse tiste, ki služijo državi.

"Ne morem dovolj poudariti, kako zelo se ne strinjam z izjavo  Trumpa. Upam, da Američani razumejo, da pripombe ne predstavljajo stališča naše republikanske stranke, njenih predstavnikov ali kandidatov," je dejal McCain, ki je sicer že napovedal, da podpira Trumpa za predsednika. Obljubil je, da dejanje njunega sina ne bo nikoli pozabljeno.

Od svetovalca ukrajinskega predsednika do Trumpovega štaba

To pa ni edina bitka jezičnega republikanskega kandidata. Časnik New York Times pa je poročal, da je bil šef Trumpovega volilnega štaba Paul Manafort v preteklosti tesno povezan s strmoglavljenim predsednikom Ukrajine Viktorjem Janukovičem in da je bil njegov svetovalec. Kdo ga je plačeval, pa zaenkrat še ni jasno.

Poleg tega je vse več pozivov, naj Trump razkrije davčno napoved, nad čimer pa milijarder doslej ni pokazal prevelikega navdušenja.