Predsedniška kampanja v ZDA

Moskva zavrača očitke o vpletenosti v razkritje elektronske pošte

M.K./STA
26. 7. 2016, 12.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pred današnjim srečanjem z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem zavrnil očitke, da Moskva stoji za hekerskim napadom na elektronsko pošto demokratske stranke, ki jo je razkril WikiLeaks.

Profimedia
John Kerry (na sliki levo) je potrdil, da sta s Sergejem Lavrovom razpravljala o tej temi, a ni razkril podrobnosti.

Zunanja ministra ZDA in Rusije sta se srečala ob robu regionalnega varnostnega foruma v prestolnici Laosa Viangchan.

Ameriški FBI preiskuje, ali so ruski hekerji odgovorni za vdor, ki je predstavnike demokratske stranke spravil v zadrego. Vdor je sprožil tudi obtožbe, da skuša Moskva vplivati na volitve ameriškega predsednika.

Vodja ruske diplomacije je ob vprašanju novinarjev, ali Moskva stoji za napadom, zgolj skomignil z rameni.
Kerry je medtem potrdil, da sta z Lavrovom razpravljala o tej temi, a ni razkril podrobnosti. "Kot veste, FBI preiskuje incident in pomembno je, da zaključi delo" pred sklepanjem zaključkov.

WikiLeaks je pred časom objavil okrog 19.000 kosov elektronske pošte med demokratskimi funkcionarji, ki kažejo na zaskrbljenost, jezo in nadutost nekaterih strankarskih funkcionarjev do kandidature Bernarda Sandersa.

Kampanja demokratske kandidatke Hillary Clinton je ob tem s prstom pokazala na Rusijo, ki naj bi želela povečati možnosti za zmago republikanskega kandidata Donalda Trumpa. Slednji sicer ni skrival navdušenja nad ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, kar je sprožilo še dodatna namigovanja, da želi Putin Trumpa spraviti v Belo hišo.