Po spodletelem puču

Erdogan: Smrtna kazen je želja turškega ljudstva

M.K./STA
26. 7. 2016, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v intervjuju za nemško javno televizijo ARD dejal, da je smrtna kazen želja turškega ljudstva, ki ga mora poslušati. Ob tem je evropske voditelje označil za neiskrene

Profimedia
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan

"Če smo v demokratičnem sistemu, potem odločajo ljudje. In kaj pravijo? Želijo ponovno uvedbo smrtne kazni," je povedal Erdogan. "Evropa je edino območje na svetu, kjer ni smrtne kazni. Imajo jo skoraj povsod drugje," je dodal. Pozivi k ponovni uvedbi smrtne kazni se vrstijo po spodletelem državnem udaru, ki ga je nedavno poskušal izvesti del turške vojske.

Turški predsednik, ki izvaja čistko med domnevnimi podporniki udara, je tudi poudaril, da so evropski voditelji neiskreni, saj ne izpolnjujejo obljub iz dogovora med Ankaro in Brusljem o upravljanju migracijskih tokov. Dodal je, da je EU doslej Turčiji plačala zgolj dva milijona od treh milijard evrov, ki naj bi jih Ankara prejela v zameno za sprejemanje beguncev iz Evrope. Poleg tega ne spoštujejo obljube o vizumski liberalizaciji, je še izpostavil.

Več kolumnistov nemških časnikov je intervju nemške javne televizije označilo za propagandno podporo Erdoganu.

Bruselj: "Erdoganove navedbe so neresnične"

V Bruslju so navedbe predsednika Erdogana danes zavrnili kot neresnične. Evropska unija še naprej izpolnjuje dane zaveze v okviru marčevskega dogovora med EU in Turčijo, to pa pričakuje tudi od turške strani, je pojasnil govorec Evropske komisije Margaritis Schinas. EU tudi pričakuje, da se bo sodelovanje med stranema na področju migracij in beguncev nadaljevalo, je še dejal.

EU je za pomoč sirskim beguncem v Turčiji že sprostila 740 milijonov evrov, do konca meseca pa namerava v okviru sprejetja posebnih ukrepov to vsoto povečati za dodatnih 1,4 milijarde na skupno 2,15 milijarde evrov, je še dejal Schinas.

Ob tem je poudaril, da so ta sredstva namenjena beguncem in skupnostim v Turčiji, ki te begunce gostijo, in ne turški vladi.

Profimedia
Johannes Hahn

Erdoganove izjave je kot neresnične danes zavrnil tudi komisar za evropsko sosedsko politiko Johannes Hahn. "To enostavno ne drži. Plačali smo že prek sto milijonov evrov," je dejal.

Glede vizumske liberalizacije, ki jo od EU pričakuje Turčija, je Hahn dejal, da je ta odvisna od Ankare. Trenutni razvoj dogodkov je težko predvidljiv, zato je tudi težko reči, kdaj in, ali bo Turčija izpolnila vse kriterije.

Za Hahna ni dvoma, da bi uvedba smrtne kazni v Turčiji pomenila konec pristopnih pogajanj za to najstarejšo kandidatko za članstvo v EU. 

Na obisk v Rusijo

Turški predsednik Erdogan bo 9. avgusta obiskal Rusijo, kjer se bo srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom

Profimedia
To bo njuno prvo srečanje po otoplitvi odnosov med državama, ki so se skrhali zaradi sestrelitve ruskega vojaškega letala na turško-sirski meji novembra lani.

Namestnik turškega premierja Mehmet Simsek je danes v Moskvi potrdil, da bo Erdogan 9. avgusta obiskal Sankt Peterburg. Erdogan in Putin sta se dogovorila, da se bosta srečala pred vrhom skupine G20, ki bo septembra na Kitajskem, je povedal neimenovani predstavnik turških oblasti. Simsek je najvišji predstavnik turške vlade, ki je obiskal Rusijo po ohladitvi odnosov med državama. V Moskvi se je sestal z ruskim kolegom Arkadijem Dvorkovičem, s katerim sta govorila o čim prejšnji normalizaciji odnosov med državama.

Sestrelitev ruskega letala je sprožila besedno vojno med voditeljema Turčije in Rusije. Putin je dejal, da je bil incident "nož v hrbet", in obtožil Erdogana, da je vpleten v nezakonito trgovanje z nafto s skrajno skupino Islamska država.