Festival vonjalne umetnosti

Skladanje z vonji

M.K./STA
26. 7. 2016, 12.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V sklopu festivala, ki v Berlinu poteka od 15. julija, so cerkev sv. Janeza v predelu Mitte zavzele velike vonjalne orgle. V devettedenski seriji dogodkov Osmodrama prepleta performativno umetnost, razstave in laboratorijsko delo.

Osmodrama
Smeller 2.0 so elektronsko nadzorovane vonjalne orgle.

V središču zanimanja bo nova umetnost skladanja z vonji ter kombiniranje vonjev z zvokom, glasbo, filmom in literaturo.

Do 18. septembra bodo elektronske vonjalne orgle, imenovane Smeller 2.0., postavljene v evangeličanski cerkvi sv. Janeza v Berlinu, piše na spletni strani projekta.

Izumitelj Smellerja 2.0 in idejni vodja Osmodrame Wolfgang Georgsdorf pri projektu sodeluje z Mednarodnim festivalom literature Berlin in priznanimi umetniki, kot so režiser Edgar Reitz, videast Omar Fast in igralka Eva Mattes.

Na programu so med drugim filmsko-vonjalna uprizoritev Druga domovina - Kronika hrepenenja Edgarja Reitza, ustvarjalni delavnici Umetnost pripovedovanja z vonji ter Vonjave in znaki, ki jih bo vodil Georgsdorf, glasbeno-vonjalni performans z orkestrom Berlin Improvisers Orchestra, izseki skladb Stephena Crowa ter literarno-vonjalna interpretacija lirike in proze z naslovom Svetovi jezika - svetovi vonjav.

Osmodrama
Smeller 2.0 tehta 1,6 tone in zaenkrat premore 64 vonjalnih kanalov, prek katerih se vonje v določenih sekvencah spušča v prostor.

Festival bo 17. septembra sklenil glasbeno-vonjalni koncert in performans z elektronsko glasbo Carla Stona ter Georgsdorfovo vonjalno kompozicijo.

Osmodrama je interdisciplinarni projekt in začetek nove pripovedne umetnosti, ki se jo lahko izvaja neodvisno ali v interakciji z drugimi umetnostmi. Cilj berlinskega pionirskega projekta je uveljavitev novega izražanja - pripovedovanja z vonji.

Osmodrama
Smeller 2.0 so prvič zagnali v centru sodobne umetnosti OK v avstrijskem Linzu.

Smeller 2.0 so elektronsko nadzorovane vonjalne orgle, narejene tako, da ustvarjajo sekvence vonjev. Inštrument je razvil vodja festivala Georgsdorf v sodelovanju s strokovnjaki na področjih parfumerije, znanosti vonjav, inženirstva ventilacije, mehanskega inženirstva in računalništva. Smeller 2.0 so prvič zagnali v centru sodobne umetnosti OK v avstrijskem Linzu. Tehta 1,6 tone in zaenkrat premore 64 vonjalnih kanalov, prek katerih se vonje v določenih sekvencah spušča v prostor.