Obleganje

Islamska država se pri Faludži silovito upira

M.K./STA
31. 5. 2016, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iraška vojska, ki namerava zavzeti Faludžo v osredjem Iraku, se sooča s hudim odporom Islamske države.

Profimedia
Obleganje mesta, ki leži 50 kilometrov zahodno od Bagdada, je katastrofa za okoli 50.000 civilistov.

Dan potem, ko je vojska sporočila, da so napredovali v nameri, da bi iz rok IS prevzeli mesto, so največji napredek zabeležili na jugu mesta. Hkrati se povečuje zaskrbljenost nad usodo več deset tisoč civilistov, ki so ostali ujeti v mestu.

Kot je dejal poveljnik operacije zavzetja Faludže, podpolkovnik Abdelvahab al Sadi, so pripadniki IS danes sprožili protinapad, na katerega je vojska odgovorila. Pri tem je bilo po njegovih navedbah ubitih 75 pripadnikov IS, ali so spopadi zahtevali žrtve tudi na strani iraške vojske pa ni razkril.

Generalni sekretar Norveškega sveta za begunce Jan Egeland je opozoril, da je obleganje mesta, ki leži 50 kilometrov zahodno od Bagdada, za okoli 50.000 civilistov katastrofa. Hkrati je pozval k odprtju varnostnim koridorjev, s katerimi bi preprečili množične poboje civilistov.

"Človeška katastrofa se približuje Faludži. Družine so ujete v navzkrižnem ognju, brez možnosti izhoda," je opozoril Egeland.

IS je Faludžo zavzela junija 2014 in od takrat velja za trdnjavo IS. Iraška vojska je operacijo za ponovno zavzetja mesta sprožila 22. in 23. maja.