Kentucky

Tesna zmaga za Hillary Clinton

J.P./STA
18. 5. 2016, 07.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hillary Clinton je v torek malce zavrla zmagoviti pohod Bernarda Sandersa v tekmi za predsedniško nominacijo demokratske stranke z zmago v Kentuckyju, senator iz Vermonta pa je slavil v Oregonu. Tam so volili tudi republikanci, kjer je pričakovano slavil edini preostali kandidat Donald Trump.

Profimedia
Za zmago in osvojitev nominacije konec julija v Philadelphii je potrebnih 2383 delegatov, Clintonova pa jih ima sedaj že skoraj 2300.

Clintonova in Sanders sta si iz Kentuckyja potegnila vsak po 25 delegatov, približno na pol pa sta si razdelila tudi 61 delegatov Oregona. Clintonovi sedaj do osvojitve nominacije manjka le še okrog 100 delegatov in Sanders bi moral v vseh preostalih tekmah do 14. junija osvojiti skoraj 90 odstotkov vseh delegatov, kar je glede na to, da jih delijo proporcionalno praktično nemogoče.

Za zmago in osvojitev nominacije konec julija v Philadelphii je potrebnih 2383 delegatov, Clintonova pa jih ima sedaj že skoraj 2300. Sanders jih ima okrog 1530. Demokrati bodo naslednjič spet volili 4. junija na Deviških otokih in Portoriku, Clintonova pa bo imela dovolj delegatov 7. junija, ko bo na vrsti šest držav, med njimi največja Kalifornija s 548 delegati.

Sanders je bil v torek v Kaliforniji, kjer je pred 12.000 navdušenimi podporniki slavil zmago v Oregonu in poudaril, da je tesno izgubil v Kentuckyju, kjer je Clintonova leta 2008 z veliko prednostjo premagala Baracka Obamo.

V primerjavi z letom 2008 so sicer demokratske volitve tokrat obrnjene na glavo. Obama je takrat zmagoval v državah z mešanim prebivalstvom s pomočjo manjšin, kar tokrat dela Clintonova. Sanders pa zmaguje v "belih" državah.

V primerjavi z letom 2008 so demokratske volitve tokrat obrnjene na glavo. 

Sanders ne kaže znamenj popuščanja in vztraja v tekmi ter kritizira medije in analitike, ki so ga že odpisali. "Ne povejte ji tega, ker bo nervozna, ampak mislim, da bomo Clintonovo premagali v Kaliforniji," je dejal. Matematika mu sicer to onemogoča, saj četudi zmaga v vseh preostalih državah, po delegatih ne bo dohitel Clintonove, ki je doslej osvojila več kot tri milijone glasov demokratov po ZDA kot Sanders.

Zaskrbljeno demokratsko vodstvo

Senatorjevo vztrajanje v tekmi skrbi demokratsko vodstvo, ki se želi poenotiti za zmagovalko in posvetiti republikanskemu kandidatu Trumpu. Napetosti med privrženci Sandersa in vodstvom so izbruhnila konec tedna v Nevadi na državni konvenciji, kjer so predsednici stranke Roberti Lange grozili s smrtjo zaradi proceduralnih zapletov. Predsednica nacionalnega odbora stranke Debbi Wasserman Schultz je takšno obnašanje označila za povsem nesprejemljivo in nekaj kar morda sodi na Trumpova zborovanja.

Sanders je sporočil, da so grožnje nesprejemljive, vendar pa svojih podpornikov ni kritiziral. Obtožbe je označil za neumne, vodstvo stranke pa je napadle, da ne spoštuje njegovih podpornikov. V torek je sicer zagotovil, da naj ga vzame hudič, če bo novembra dovolil zmago republikanca, ki si želi znižati davke, kar je bil namig, da bo pomagal poenotiti stranko.

Trump se je v torek posvečal poenotenju lastne stranke in je z Nacionalnim odborom podpisal sporazum o skupnem zbiranju denarja za svojo kampanjo in druge republikanske po ZDA. Na poti do republikanske nominacije je nenehno ponavljal, da noče denarja od donatorjev, ker je izjemno bogat. Tja čez deset milijard dolarjev. Sedaj je stališče spremenil.

Pogovarjal se bo s predsednikom Severne Koreje

V torek je za tiskovno agencijo Reuters napovedal, da se bo pogovarjal s predsednikom Severne Koreje Kimom Jongon Unom o jedrskem programu. Republikanci, ki so leta 2008 ostro napadali Obamo, ko je napovedal možnost pogovorov s sovražno nastrojenimi državami, kot je Iran, sedaj pravijo, da je Trumpova zamisel dobra.

Demokrati, kot je Clintonova, ki so Obamo iz istega razloga označili za naivneža, pa so glede Trumpove napovedi sedaj bolj ali manj tiho. Obamova administracija je namreč uspešno dokončala pogajanja o iranskem jedrskem programu.

Demokrati sicer opozarjajo, da se je Trump v svojih izjavah glede zunanje politike bolj ali manj zameril tradicionalnim zaveznikom, hvali pa tradicionalne nasprotnike. V naslednjih dneh ima sestanek s Henryjem Kissingerjem, ki mu bo skušal zadeve razložiti.