Nerazumna odločitev

Besnijo zaradi parkirnine

pk
18. 5. 2016, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zakaj se je idrijski občinski svet odločil za ukinitev pristojbine za vstop v Krajinski park Zgornja Idrijca in zakaj zdaj uvaja nerazumno drago parkirnino, se sprašujejo domačini.

STA
Bo kopališče zdaj bolj samevalo?

Krajinski park je med domačini in tudi turisti predvsem priljubljen v poletnem času, saj ponuja možnost stika z naravo ob sotočju osvežilnih Idrijce in Belce. Tu je tudi znano kopališče s kristalno čisto vodo na Lajštu v Idrijski Beli, kjer se ob vročih dnevih gnete kopalcev. Za vstop na območje naravne dediščine so do zdaj vsi obiskovalci morali plačati pristojbino, a se ta ukinja zaradi uvedbe davčnih blagajn, ki občini brez upravljavskega načrta za park ne dovoljujejo več zakonitega zaračunavanja pristojbin.

Zakaj toliko zaračunati

Bojan Sever, idrijski župan: Občinski svet se je za uvedbo parkirnine v taki višini odločil z namenom, da bi lahko bolje ščitil park.

STA
Župan Idrije Bojan Sever meni, da bi morala Ljubljana, ko razmišlja o denarju, imeti pred očmi predvsem varnost ljudi in dediščino.

Občinski svet je zato sprejel sklep, da namesto vstopnine uvede parkirnino. Ta odločitev domačinov ne razburja, čudi jih le višina zneska, ki ga bodo morali plačati, če bodo parkirali v parku. Parkirnina za avtomobile naj bi namreč tam od 1. junija med delavniki znašala dva evra, ob sobotah in nedeljah pa kar 10 evrov. Komunalno podjetje bo na območju parka zdaj moralo urediti tri parkirišča, nanje pa postaviti prometno signalizacijo in parkomate.

»Občinski svet se je za uvedbo parkirnine v taki višini odločil z namenom, da bi lahko bolje ščitil park,« komentira idrijski župan Bojan Sever. Dodaja, da si še enega takega poletja, kot je bilo lansko, ko se je na območju parka gnetlo ljudi, ne more privoščiti, saj gre za zaščiteno okolje, v katerem je treba vse aktivnosti, tudi število ljudi, ki pridejo vanj, kontrolirati. Taka odločitev je torej padla na račun varovanja parka in kopališča.

Kako so se odzvali

Prodimedia
Parkiranje bo med vikendi precej drago.

Mnogi Idrijčani tega ne razumejo in so razočarani, saj menijo, da bi občina lahko pripravila bolj razumne rešitve. Na račun drage parkirnine so se mnogi jezno razpisali tudi na družbenih omrežjih, vroče debate na to temo pa so tudi na ulicah rudarskega mesta. Tudi najemnica lokala na kopališču Lajšt Irena Mihelj pravi, da to ni dobra poteza občine. »Nekam na hitro so to naredili, predvsem pa brez posvetovanja z domačini,« meni. Dodaja, da pričakuje, da se bo obisk parka, kopališča in njenega lokala bistveno spremenil zaradi drage parkirnine.

Pa še obnova

Idrijčane pa razburja še nekaj, in sicer to, da bodo prav na vrhuncu poletne sezone začeli rekonstrukcijo in gradnjo mostu v Beli. Pričakujejo se večje motnje kopanja v naravnem bazenu Lajšt. Idrijski župan pravi, da drugače ne gre. »Dela v parku je treba časovno umestiti tako, da ustrezajo zahtevam, ki veljajo za izvajanje posegov na zaščitenem območju,« pojasni. 

STA
Redarji bodo na območju parka precej ostro nazdrorovali.