Putinov odgovor NATU

Rusija oživlja svoje jedrske vlake

M.K.
17. 5. 2016, 19.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ruski vlaki, opremljeni s strateškimi izstrelki "Barguzin", bodo morda postali strateški odgovor na kompleksen evropski sistem zaščite pred balističnimi raketami – protiraketni ščit, ki se postavlja v Romuniji in na Poljskem

You Tube
Ruski BŽRK je na izgled povsem enak kot katerikoli drug tovorni vlak.

Ruski strokovnjaki so začeli z delom novih elementov in posodobitev »Barguzina« - bojnega železniškega raketnega kompleksa (BŽRK), ki je namenjen prevozu in izstreljevanju strateških jedrskih raket.

Kot poroča ruski Sputniknews.com, bi ruska vojska lahko dobila pet železniških sistemov Barguzin do leta 2020. Konec aprila je poveljnik oddelka strateških jedrskih sil Viktor Nestorov povedal na moskovskem radiu, da bo nova generacija vlakov, ki izstreljujejo medcelinske rakete, prišla v vojaško uporabo leta 2020.

Ruski vojaški strokovnjaki menijo, da je sistem močna protiutež Natovi balistični raketni obrambi, ki jo ZDA vzpostavljajo v vzhodni Evropi.

Dobro zakriti vlaki

Ruski BŽRK je na izgled povsem enak kot katerikoli drug tovorni vlak. Dobro skrito jedrsko orožje se neprenehoma premika po ruskih železnicah, ki so po svoji dolžini druge najdaljše na svetu. Bojni raketni kompleks se lahko v enem samem dnevu premakne tudi do 1000 kilometrov.

Prvi BŽRK so v ruski vojski začeli uporabljati leta 1987, vendar so jih leta 2007 v celoti umaknili iz uporabe, v skladu z dogovorom START II med ZDA in Rusijo.

Vsak Barguzin bo oborožen s šestimi medcelinskimi raketami RS-24 Jars, ki jih je mogoče namestiti v izstrelitveni položaj v le nekaj minutah. Opremiti bi jih morali še s naprednimi sistemi za elektronsko vojskovanje in sodobnejšo tehnologijo za prikrivanje.

You Tube