Bivanje v pisarni

Bi si drznili narediti kaj takega?

revija Alfa
17. 5. 2016, 18.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Za veliko posameznikov je pisarna kraj, kjer preživijo vsaj tretjino dneva. Kaj pa, če bi tam preživeli še tistih osem ur, namenjenih spancu?

Profimedia

Spletni portal salon.com je pred kratkim poročal o mladem Američanu Terryju K., ki je zapustil najeto stanovanje in se na skrivaj preselil kar v pisarno. Namen njegovega početja je bil jasen – drastično zmanjšati vsakodnevne stroške. Znašel se je torej na razpotju, ki je danes znano marsikateremu uslužbencu. Razmišljal je, ali naj sprejme katerokoli službo, dela nadure v želji po kakšnem dodatnem dolarju, ki bi mu pomagal vzdrževati življenjski stil, ali pa poseže po bolj drastični odločitvi, zaradi katere bi se sicer njegovo življenje postavilo na glavo, stanje na računu pa bi bilo veliko lepše.

Terry K. se je znašel na razpotju, ki je danes znano marsikateremu uslužbencu. 

Njegova odločitev je terjala kar nekaj novih navad, saj je moral vsakodnevno poskrbeti, da je bila pisarna zjutraj videti tako kot ob zaključku delovnega dne. To je med drugim zahtevalo zgodnejše prebujanje, vsakodnevno pakiranje in skrivanje osebne lastnine in spreminjanje temperature na klimatski napravi. Prhal se je kar v fitnesu, kamor je redno hodil pred službo, prav tako pa je vsake toliko namerno zamudil. Če bi bil namreč vsako jutro v pisarni prvi, bi sodelavci lahko postali sumničavi.

Po selitvi v pisarno je Terry ugotovil, da ima njegova odločitev tudi precej prednosti. Ker ni več plačeval visoke najemnine in drugih stroškov, povezanih s stanovanjem, je lahko zmanjšal število delovnih ur. To je na njegovo veselje pomenilo, da je imel na voljo več prostega časa, ki ga je lahko izkoristil za svoje hobije, minus na bančnem računu pa se je precej hitro spremenil v pozitivno stanje. Ljudje okoli njega so opazili, da je srečnejši, kar se je seveda kazalo tudi v delovni uspešnosti.

Profimedia
Ker ni več plačeval visoke najemnine in drugih stroškov, povezanih s stanovanjem, je Terry lahko zmanjšal število delovnih ur.

Po več kot letu dni življenja v pisarni je spoznal, da je namenjanje 40 odstotkov celotnega dohodka eni sami zadevi, kot je na primer najemnina, zares nesmiselno. Izkušnja mu je popolnoma spremenila pogled na svet. Tudi tako, da je svoje novo bivališče našel v avtomobilu, ki ga je spremenil v improvizirano domovanje, v katerem trenutno prebiva.

James Auburn, poslovnež iz Arizone, je šel še korak dlje. Lastniško stanovanje, v katerem je živel, je oddal v najem, sam pa se je preselil v pisarniške prostore, ki so bili v lasti njegovega podjetja.

Sicer pa ideja o življenju v pisarni ni nova, vsaj ne v Ameriki. James Auburn, poslovnež iz Arizone, je šel celo korak dlje. Lastniško stanovanje, v katerem je živel, je oddal v najem, sam pa se je preselil v pisarniške prostore, ki so bili v lasti njegovega podjetja. Tako ni samo zaslužil z oddajanjem stanovanja, ampak je hkrati tudi prihranil, saj je stroške bivanja v pisarni pokrivalo podjetje in ne on kot fizična oseba. To početje je predvsem pred nadzornimi organi več desetletij skrbno skrival, danes pa na račun zaslužka in prihrankov uživa v brezskrbnem življenju upokojenca.

Čeprav se o tem v Sloveniji morda ne piše ali govori, pa zagotovo vseeno obstaja kakšen »posebnež«, ki prakticira tovrstno početje, da bi privarčeval v dolgoročnem smislu.