Zanimivosti

Cenejši tamponi in vložki?

Lara Jelen
16. 5. 2016, 18.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predlog Združene levice za znižanje DDV za higienske proizvode za ženske je bil v začetku maja prepričljivo zavrnjen.

Profimedia
Številne države Evropske unije so že znižale davke na ženske higienske izdelke, nekatere si prizadevajo celo za ničelno stopnjo obdavčitve.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so zato pripravili peticijo, svoje nestrinjanje z zavrnitvijo predloga zakona pa so izrazili tudi v odprtem pismu, namenjenem ministru za finance. Koliko denarja ženske porabimo za vložke in tampone in koliko bi lahko privarčevale s preprosto dopolnitvijo Priloge 1 k Zakonu o DDV, ki jo predlaga ZPS?

Obetavnemu predlogu za znižanje davka na ženske higienske proizvode (vložke in tampone) so v začetku tega meseca prepričljivo pristrigli peruti. Zavrnil ga je odbor za finance DZ, proti je bil državni svet in tudi vlada predloga ni podprla. Ko se je torej že zdelo, da bo predlog kaj kmalu potonil v pozabo, so se zanj ponovno odločili boriti na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Tam so najprej pripravili peticijo, za katero še vedno zbirajo podpise podpornikov (najdete jo na spletni strani https://www.zps.si/index.php/o-nas-mainmenu-361/aktualno/7885-za-znizanje-ddv-za-higienske-proizvode-za-zenske), podpisalo pa jo je že skoraj osem tisoč posameznikov, nato pa ministru za finance napisali še odprto pismo.

Od 50 do 150 evrov letno odštejejo ženske za higienske proizvode. 

Spoštovani minister!

»Nedavno je bil na Odboru za finance in monetarno politiko DZ zavrnjen predlog spremembe Zakona o davku na dodano vrednost, ki bi omogočil znižanje DDV za higienske proizvode za ženske z 22 na 9,5 %. Vendar pa je razprava na odboru nakazala možnost, da bi bilo zgolj z ustrezno dopolnitvijo Priloge 1 k Zakonu o DDV mogoče odpraviti previsoko obdavčitev higienskih izdelkov za ženske. Številne države Evropske unije (Velika Britanija, Francija …) so že znižale davke na ženske higienske izdelke, nekatere pa si prizadevajo celo za ničelno stopnjo obdavčitve, kot jo že ima Irska. Na ZPS vas pozivamo zgolj k izenačitvi obdavčitve ženskih higienskih izdelkov s sorodnimi izdelki, kot so plenice, vata itd.,« so med drugim zapisali v odprtem pismu, v katerem so mimogrede odgovorili še na nekatere dvome, ki so jih izrazili sodelujoči pri zavrnitvi predloga Združene levice. Državni sekretarki na ministrstvu za finance Mateji Vraničar Erman, ki je na seji ob zavrnitvi predloga dejala, da ni nujno, da bi trgovci te izdelke po znižanju obdavčitve dejansko pocenili, kar kažejo tudi izkušnje z nekaterimi drugimi izdelki, pri katerih znižanja drobnoprodajnih cen ni bilo, odgovarjajo: »Na ZPS smo že posneli cene teh izdelkov v maloprodaji. Trgovce smo tudi že javno pozvali, da se zavežejo, da bodo sorazmerno znižali maloprodajne cene, v kolikor se bo znižal DDV za higienske izdelke za ženske z 22 na 9,5 %. ZPS bo na enak način kot ob uvedbi evra skupaj s potrošnicami in potrošniki bdela nad ravnanjem trgovcev in spremljala cene navedenih izdelkov v daljšem obdobju po znižanju DDV. S komunikacijskimi aktivnostmi bomo storili vse, da bo denar ostal v žepih potrošnic, in ne trgovcev. Ne nazadnje bi enakopravna obdavčitev sorodnih izdelkov olajšala finančno breme žensk z nižjimi dohodki in mater samohranilk za higienske izdelke, ki jih ženske nujno potrebujejo.«

Mediaspeed
Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin je dejala, da bi spremljali cene pri trgovcih in tiste, ki po znižanju DDV ne bi znižali cen, dali na črno listo.

Letno bi vsaka ženska privarčevala blizu 20 evrov

Na ZPS razkrivajo, da ženske za higienske proizvode odštejejo od 50 do 150 evrov na leto. Na podlagi tega podatka smo naredili izračun, ki kaže, da ob obračunavanju 22 % DDV na ženske vložke in tampone od omenjenega zneska v davčno blagajno vsaka ženska z nakupom, ki se mu ne more izogniti, letno prispeva med 11 in 33 evrov. Če bi se DDV znižal na sprejemljivejših 9,5 %, bi davčna blagajna od vsake ženske letno še vedno prejela med 4,75 in 14,25 evra, medtem pa bi vsaka posameznica letno lahko privarčevala blizu 20 evrov. To je vsota, ki ni zanemarljiva, sploh če vemo, da je tveganje revščine v Sloveniji pri ženskah višje, kar je še posebej izrazito pri materah samohranilkah, za katere aktualna statistika kaže, da vsaka tretja živi pod pragom revščine. Damski vložki in tamponi medtem niso nikakršen luksuz, temveč nujna potrebščina velike večine žensk.