Nenavadno obolenje

VIDEO: Ko zaide Sonce, se ne moreta gibati ali govoriti

J.P.
17. 5. 2016, 15.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zaradi skrivnostnega obolenja pakistanskih bratov se lahko zdravniki v Islamabadu le praskajo po glavah.

Brata Shoaib Ahmed in Abdul Rashid

Brata Shoaib Ahmed in Abdul Rasheed, stara trinajst in devet let, sta čez dan povsem običajna otroka, ob mraku pa preideta v nekakšno vegetativno stanje, v katerem se ne moreta niti gibati niti govoriti.

Fanta se ob prvih sončnih žarkih prebudita polna energije in življenja. Pred šolo opravljata hišna opravila, vsak popoldan pa sta v tekmi s časom, saj jima energija upada skladno z navidezno Sončevo potjo proti zahodu. In ko Sonce končno zaide, dečka postaneta paralizirana vse do naslednjega dne.

Odvisna od Sonca

Po besedah njunih staršev sta od Sonca odvisna že od rojstva, v domači vasi Mian Kundi pa sta znana kot »Sončeva otroka«.

»Mislim, da moja sinova energijo dobivata od Sonca,« je dejal njun oče Mohamed Hashim. Zdravniki so njegovo teorijo zavrnili, saj je poskus pokazal, da lahko čez dan normalno funkcionirata tudi v povsem temni sobi. Fanta dokazano 'delujeta' tudi, ko je oblačno vreme ali ko so na delu bolj apokaliptični vremenski pojavi.

Fanta sta trenutno v Islamabadu, saj jima je pakistanska vlada plačala zdravstvene preiskave. Vzorci njune krvi so za vsak slučaj romali tudi v tujino.

Zdravniki odgovor še nimajo. Je pa mogoče, da je eden od dejavnikov dejstvo, da sta dečkova starša bratranec in sestrična.