Okužil se je v Turčiji

Minister Židan tik pred odpovedjo ledvic

Simon Rosc
17. 5. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kmetijski minister je pristal v bolnišnici. Zaradi hude okužbe so ga hospitalizirali, ne uide pa mu niti dolga bolniška, lahko tudi do meseca dni. A njegovo zdravstveno stanje je stabilno, pravijo v bolnišnici.

STA
Mijnister Dejan Židan bo na bolniški mesec dni.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter predsednik SD Dejan Židan je na zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Hospitaliziran je na oddelku za nalezljive bolezni in vročinska stanja. Kot so potrdili na ministrstvu, se je njihov šef okužil s hepatitisom A.

V ZADNJEM TRENUTKU

Ministru Židanu so že pretekli teden diagnosticirali hepatitis A. Nekaj dni je bil doma, nato pa je v soboto ponovno obiskal zdravnika, ki zaradi poslabšanja ni okleval in je ministra poslal v UKC Maribor. Kot smo izvedeli, je minister zdravnika obiskal v zadnjem trenutku, saj je bil tik pred odpovedjo ledvic, ki je ena od posledic okužbe s hepatitisom. A ministra so v UKC ustrezno oskrbeli in je nameščen na oddelku za nalezljive bolezni in vročinska stanja. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, predvidevajo pa, da bo iz bolnišnice odpuščen v četrtek.

Običajna zdravniška praksa pri okužbi s hepatitisom A je bolniški stalež do enega meseca.

MESEC DNI BOLNIŠKE

V UKC pričakujejo hitro okrevanje, odpust iz bolnišnice in vrnitev na delovno mesto. O spremembah delovnih obveznosti oziroma spremembi udeležbe ministra na napovedanih dogodkih bodo iz kabineta ministra sporočili naknadno. Je pa običajna praksa v tem primeru dolg bolniški stalež, ki naj bi trajal tudi do enega meseca. A kot pravijo Židanovi tesni sodelavci, njihov šef ne bo tako dolgo odsoten, saj že zdaj neprestano preverja, ali je vse tako, kot mora biti.

OKUŽBO STAKNIL V TURČIJI

Hepatitis A je virusno obolenje jeter, ki ga povzroča virus hepatitisa A. Bolniki se najpogosteje okužijo z okuženo vodo ali hrano, kot so školjke, solata, sokovi, mleko. Po pogovoru z ministrovimi sodelavci ti menijo, da se je Židan najverjetneje okužil v začetku maja, na obisku v Turčiji. Udeležil se je dvodnevne regionalne konference Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo, na kateri so med drugim podprli slovensko pobudo, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel.

ZDRAVILA NI

Zdravil, ki bi zdravila hepatitis A, ni, zdravijo se le simptomi bolezni. Virus se večinoma prenaša po fekalno-oralni poti (okužba s prenosom virusa iz bolnikovega blata v usta, na primer z umazanimi rokami, onesnaženo vodo ...) ali z neposrednim tesnim stikom z osebe na osebo. Glavni vzroki za širjenje bolezni so slabe higienske razmere in slaba sanitacija okolja, kjer živimo, ter uživanje okužene vode in hrane. Virus se izloča v okolico z okuženim blatom. Ob nezadostni in neustrezni higieni rok se virus prenaša na hrano in različne predmete. Inkubacijska doba hepatitisa A je od 15 do 45 dni. Po prebolelem hepatitisu A ostaja doživljenjska imunost proti tej okužbi.