Zloraba osebnih podatkov

Članica SDS obsojena zaradi ponarejanja

G.G./STA
18. 5. 2016, 07.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Okrajno sodišče v Novi Gorici je izreklo sodbo o kaznovalnem nalogu zoper Novogoričanko Nives Breščak zaradi ponarejanja in zlorabe osebnih podatkov pri zbiranju podpisov za referendumsko pobudo o noveli zakona o arhivih leta 2014, poroča Dnevnik. Članica SDS je bila obsojena na pogojno kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

sta
Sodba je že pravnomočna.

Kazniva dejanja so bila storjena v okviru zbiranja podpisov v postopku pobude za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma, povezanega z novelo zakona o varstvu dokumentarnega arhivskega gradiva ter arhivih. Sodba po poročanju Dnevnika razkriva, da je Breščakova zlorabila osebne podatke sedmih oseb, ki jih je vpisala in podpisala na obrazec za referendumsko pobudo. Hkrati je ponaredila tudi dve javni listini pobude, na katerih se je lažno podpisala pod 16 imeni.

Niso se podpisali, prijeli pa zahvalno pismo

Zgodba je prišla na dan, ko so pred letom in pol nekateri Novogoričani prejeli pismo, v katerem se jim je SDS zahvalila za njihov podpis pod referendumsko pobudo. A so zahvalno pismo prejeli tudi nekateri, ki se pod pobudo niso podpisali, zaradi česar so zadevo prijavili novogoriški policiji.

Ta je sprožila preiskavo in Breščakovo kazensko ovadila. Na novogoriškem tožilstvu so za Dnevnik potrdili, da so na okrajno sodišče v Novi Gorici vložili obtožni predlog s predlogom za izdajo kaznovalnega naloga. Sodišče je izdalo sodbo o kaznovalnem nalogu, ki je postala pravnomočna 16. aprila.

Tožilstvo se je namreč odločilo, da sodišču predlaga kazen po skrajšanem postopku mimo glavne obravnave. Ker se je obtožena Novogoričanka z obsodbo brez glavne obravnave strinjala in se nanjo ni pritožila, je ta postala pravnomočna.

Po poročanju Dnevnika so se v vodstvu novogoriškega odbora kot na sedežu SDS po hišni preiskavi pri Novogoričanki distancirali od ponarejanja in pojasnili, da tovrstnih spornih prijemov niso uporabljali.