Smrt na Zajčji gori

Srečka je pokopala bukev

Janja Ambrožič/Dolenjski list
17. 5. 2016, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Deževno nedeljsko dopoldne je 31-letni Srečko Novšak iz Močvirja pri Škocjanu hotel izkoristil za ogled travnika. Na videz enostavno opravilo je bilo zanj usodno.

družina Novšak
Srečko in njegova hčerka.

»Okoli devetih je šel peš na Zajčjo goro, kjer imamo hektar gozda in travnika. Hotel je videti, ali so divji prašiči naredili kaj škode. Do tam je skozi gozd okoli 20 minut hoje,« je včeraj, ko je bilo že jasno, da je bil to njegov zadnji obhod, povedala njegova babica Antonija, s katero je Srečko živel vse življenje; pred petimi leti, ko se mu je rodila hčerka Neja, se je na njihovo domačijo preselila tudi partnerica Tanja.

Zdrava bukev se je zaradi dežja skupaj s koreninami prevrnila direktno na Srečka, ki mu ni bilo več pomoči. 

»Vsako nedeljo je šel pogledat, kaj se dogaja s tistimi oddaljenimi parcelami. Ker pri nas divji prašiči velikokrat povzročajo škodo, moramo o njej obveščati lovce,« je dodala Antonija.

MAJHNA KMETIJA

Vnuku je rekla, naj ne hodi v dežju, pa ji je odgovoril, da bo vzel dežnik in naj ne skrbi, saj potem ne bo časa, ker mora v ponedeljek zjutraj v službo.

Srečko je bil po poklicu avtomehanik, zadnjih 12 let je delal v novomeškem Revozu, doma pa je še gospodaril na okoli šest hektarjev veliki kmetiji, kjer imajo deset glav živine.

družina Novšak

ZA SREČKOM

»Mama je dopoldne kuhala kosilo, jaz sem še pospravljala po hiši, ker smo v soboto belili. Ves čas sem gledala skozi okno, da bi videla, kdaj se bo vrnil. Po kosilu sem se odločila, da grem s hčerko pogledat, kje je, ker ga nisem mogla poklicati, saj s sabo ni imel telefona,« se spominja Tanja.

J. A.
Srečko se je v dežju z dežnikom odpravil mimo domačega kozolca do Zajčje gore. Hotel je videti, ali so jim travnik razrili divji prašiči, kar se je pogosto dogajalo.

LEŽAL POD DREVESOM

V gozdu sta naleteli na strašen prizor: Srečko je negibno ležal pod bukvijo, ki se je podrla na gozdno pot.

»Glede na to, kako je ležal, mi je bilo takoj jasno, da se je nanj podrla bukev, ko se je vračal proti domu. Dež je toliko razmočil tla, da se je zdravo drevo prevrnilo skupaj s koreninami, to se je zgodilo za njim. Ker je imel odprt dežnik, verjetno sploh ni slišal, da se kaj dogaja. Ko sva z Nejo prišli k njemu, ni kazal znakov življenja, imel je zlomljen tilnik in hrbtenico,« je pripovedovala Tanja, ki je takoj poklicala na 112. Žal mu reševalci niso mogli več pomagati.

J. A.
Tanja in hčerka Neja sta šli v gozd za Srečkom in ga našli mrtvega. Imel je res veliko smolo, saj ga je ubila bukev, ki se je podrla zaradi razmočenega terena.

Mala Neja je ves čas našega pogovora mamico držala za roko, in ko smo Tanjo vprašali, ali je ta prizor videla tudi deklica, je dejala, da od blizu ne.

J. A.
Babica Antonija je slutila, da nekaj ni v redu, ker se Srečko ni vrnil do kosila.

Ne Srečkova babica Antonija ne partnerica Tanja še ne moreta dojeti, da se je v gozdu tako tragično končalo življenje njunega ljubljenega Srečka, ki je s takim veseljem skrbel za domačijo, pa čeprav je bilo treba marsikaj, kar drugje naredijo s stroji, tu zaradi bregov opraviti z rokami.