NEZAUPNICA

Premier je preživel

T.L./STA
12. 5. 2016, 21.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potekalo je glasovanje o nezaupnici, francoska vlada ga je uspešno prestala.

Reuters
Manuel Valls

Francoska vlada premierja Manuela Vallsa je danes uspešno prestala glasovanje o nezaupnici v narodni skupščini. Poslanci so o nezaupnici vladi glasovali, ker je zaobšla parlament in z odlokom potrdila sporno reformo delovne zakonodaje. A na koncu je nezaupnico podprlo le 246 od zahtevanih najmanj 288 poslancev.

Na tnalu zaradi reforme delovne zakonodaje

Vallsova vlada je imela za sprejem reforme delovne zakonodaje premalo podpore v parlamentu, zato je uporabila ustavno možnost, da jo lahko sprejme z vladno uredbo, v kolikor parlamentu ne uspe izglasovati nezaupnice. Valls je odločitev utemeljil s tem, da bi z razpravo v parlamentu tvegali uničenje kompromisa, ki so ga dosegli, čeprav z njim niso zadovoljni ne delodajalci ne sindikati. Zdaj bo sicer o reformi odločal še senat.

Vlada trdi, da želi z reformo sprostiti preveč rigiden trg dela in zmanjšati visoko brezposelnost, ki vztraja pri okoli desetih odstotkih. To je bilo ves čas tudi eno najbolj perečih vprašanj mandata predsednika Francoisa Hollanda, ki je v javnosti izgubil veliko podpore.

"Zmanjkalo" poslancev

Za izglasovanje nezaupnice je bila v 575-članskem parlamentu potrebna podpora 288 poslancev, a je zanjo glasovalo "le" 246 poslancev.

Predlog reforme, ki omogoča lažje zaposlovanje in odpuščanje delavcev, je v minulih dveh mesecih na ulice francoskih mest zvabila več sto tisoč protestnikov. Reformi najbolj nasprotujejo sindikati, ki se bojijo, da se bodo zmanjšale pravice zaposlenih za določen čas, in študentske organizacije, ki dvomijo, da bo prinesla nova delovna mesta za mlade.