Pia Filipčič

"Prepoznavnosti sem se naveličala"

Mojca Vakselj
12. 5. 2016, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pia Filipčič, ki še vedno čaka na dokončno spremembo spola, se je odločila, da o njej ne bo več javno govorila. Meni namreč, da je najbolj pomembno, da njeni najbližji in ona vedo, kaj se dogaja.

Tanja Zrinski
Pia se je v zadnjem letu ogromno naučila, predvsem o sebi.

Kot smo pisali že pred nekaj dnevi, je na police prišla knjiga lanske zmagovalke Big Brotherja Pie Filipčič. Triindvajsetletnica nam je zaupala, kako daleč je z dokončno preobrazbo v žensko, ali je še vedno srečno zaljubljena in zakaj se je v letu dni prepoznavnosti naveličala. 

Skoraj leto dni je minilo od vaše zmage v Big Brotherju, kako bi povzeli zadnjih dvanajst mesecev? 
Zadnjih dvanajst mesecev po zmagi v Big Brotherju so se mi dogajale večinoma pozitivne stvari. Spoznala sem veliko ljudi, doživela ogromno stvari in sebe sem bolje spoznala. 

Veliko se je pisalo o nagradi, ki ste jo prejeli za zmago, in o tem, da jo zapravljate za nepomembne stvari. Kakšna je resnica in kaj bi sporočili vsem tistim, ki so lani glasovali za vas, da bi vam omogočili operacijo spremembe spola? 
O nagradi se je res veliko pisalo in ugotavljalo, kaj se z njo dogaja. Sprva se s tem nisem obremenjevala, sčasoma pa je postalo nadležno. Ogromno stvari se mi je zgodilo, ki so vplivale na uresničevanje mojih sanj, stvari, za katere si nisem mislila, da se mi lahko zgodijo, zato sem se odločila, da bom vse v zvezi z operacijo in nagrado pojasnila v knjigi Cena mojih sanj. V knjigi ne opisujem svoje življenjske poti, ampak gre za dnevniški zapis, ki se kronološko začne z dnem, ko sem zmagala v Big Brotherju. 

Kako napreduje ta proces? Je že za vami, če ne, kdaj se bo sprememba izvedla do konca? 
Sprememba spola bo, sem se pa odločila, da o njej ne bom več javno govorila, saj je vse skupaj zelo težek in dolg proces, nenehni pritiski ter vprašanja ljudi in medijev ga ne naredijo nič lažjega. Najpomembnejše mi je, da moji bližnji in jaz vemo, kaj se dogaja. 

Potrebuje čas zase

Čeprav si 23-letnica še vedno želi medijske kariere, si bo po promociji knjige vzela čas zase in odšla na daljši dopust. Prepoznavnost jo je izčrpala in priznala je, da je že počasi naveličana tega, da je na vsakem koraku v središču pozornosti. "Lahko bi rekla, da sem se spremenila, saj sem bila nepričakovano vržena v neki novi svet, iz katerega ne moreš priti nespremenjen," priznava. 

Kako to, da ste se odločili izdati knjigo o svoji življenjski zgodbi? Ste jo sami napisali? 
Kot sem že omenila, knjiga Cena mojih sanj ne govori o moji življenjski zgodbi, ampak gre za dnevniški zapis, v katerem opisujem, kaj se mi je dogajalo po zmagi v Big Brotherju. Poleg tega, da sta me slava in denar popolnoma spremenila, sem se povrhu še zaljubila in drama je sledila na vsakem koraku. 

Kaj, česar še ne vedo, bodo bralci še izvedeli? 
Bralci me bodo še bolje spoznali in nekatere stvari bolje razumeli. Prepričana sem, da bo vsak, ki si bo knjigo prebral, šokiran, pričakujte nepričakovano. 

Izpostavili ste, da vas je slava ujela nepripravljeno, kako jo dojemate danes? 
Na začetku, priznam, se s slavo nisem spopadala tako, kot bi se morala. Slava mi je prehitro stopila v glavo in mislila sem si, da je ves svet moj. Pri moji, še kako potrebni prizemljitvi ni pomagalo niti dejstvo, da so me z vseh strani bombardirali s pohvalami in lepimi besedami. Prav tako na začetku nisem znala ločiti pravih od lažnih kolegov, saj jih je bilo ogromno. Zdaj na vse gledam drugače in po dolgem času lahko rečem, da se spet počutim kot stara Pia, obkrožena z ljudmi, ki jih imam rada in oni mene, prepoznavnosti pa sem se že malo naveličala. 

Ste se v tem letu močno spremenili, odrasli, kaj je bila najbolj pomembna lekcija, ki ste jo dobili od te izkušnje? 
Lahko bi rekla, da sem se spremenila, saj sem bila nepričakovano vržena v neki novi svet, iz katerega ne moreš priti nespremenjen. Iz preprostega dekleta, ki je bilo skoraj vsak vikend samo doma, sem bila kar naenkrat obkrožena z ogromno ljudi, vedno v središču pozornosti in konstantno vsem na očeh. Vse te stvari so me čez čas naučile ceniti, kaj je res pomembno v življenju, in zaradi vsega tega dogajanja sem postala močnejša. Na nekatere stvari gledam bolj odraslo. Najpomembnejša lekcija, ki sem jo prejela od te izkušnje, je, da se za nobeno ceno ne smeš spreminjati in moraš ceniti ter spoštovati druge in predvsem sebe. 

Tanja Zrinski
V knjigi opisuje, kako se ji je po zmagi v Big Brotherju življenje spremenilo.

Kakšni so vaši načrti za naprej? Si še vedno želite medijske kariere? 
Medijske kariere si še vedno želim, toda najprej si bom po izdaji in promociji knjige vzela nekaj časa zase in se za nekaj časa umaknila na dolg sproščujoč dopust. Sem spontan človek, zato nerada načrtujem vnaprej, ampak se spontano prepuščam dogodkom in priložnostim. 

Pa zasebno, ste še vedno srečno zaljubljeni? 
Naj to za zdaj ostane še skrivnost. 

Nam lahko zaupate kaj več o svojem "Američanu"? 
Z njim sem se že pred nekaj časa sporazumno razšla. Pogledi na najino prihodnost in življenje se niso več ujemali, prav tako se nisem bila pripravljena preseliti v London, kjer je živel. 

Ste še v stikih s kom od sostanovalcev iz Big Brotherja? 
Da, čeprav ne tako kot včasih, za kar mi je žal. Imam pa še stike z Ano, s katero se še vedno najbolje razumem, in upam, da bova za vedno ostali prijateljici.