NASILJE IN UGRABITEV

Grožnje novinarki zaradi zgodbe o polbratu Melanije Trump

Simon Rosc
12. 5. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred štirinajstimi dnevi je ameriška revija GQ objavila zgodbo o polbratu Melanije Trump, ki ga oče Viktor sprva ni hotel priznati in z njim tudi nikoli ni navezal stika. Po dveh tednih pa se novinarka srečuje z grožnjami, ki jih je prijavila policiji.

melaniatrump.com
Melanija Trump

Kot smo pisali, je Revija GQ poročala na podlagi sodnih dokumentov in pričevanja sina Marije Cigelnjak, ki je leta 1964 obvestila Viktorja Knavsa, da je zanosila. Oče Melanije Knavs naj bi Mariji najprej ponudil poroko, nato naj bi si premislil in zahteval splav, potem pa zanikal očetovstvo. Sin se je rodil maja 1965 in mati Marija je vložila tožbo za preživnino, ki jo je Knavs izgubil šele po tem, ko je do konca izčrpal vse pravne poti in so mu dokazali očetovstvo s testom. Melanijin polbrat sam ni nikoli dal pobude za stik, ker noče motiti družine Knavs oziroma noče nič od njih ali Donalda Trumpa. Ne bi pa imel nič proti, če bi se kdaj srečal s polsestrama Melanijo in Ines.

Novinarka Julia Ioffe trdi, da je poročala na podlagi uradnih dokumentov.

Melanija Trump, soproga vodilnega republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, je nato ostro kritizirala revijo, ki je objavila informacije o njeni družini. Na facebooku je zapisala, da je v članku novinarke Julie Ioffe, ki si želi ustvariti ime, veliko netočnosti. Med drugim nekatere izjave o družini in trditve, ki so zasebne narave. "Moja starša sta zasebna državljana in ne bi smela biti predmet nepoštene pozornosti Ioffe," je bila ostra Melanija. Novinarka je za televizijo CBS odgovorila, da razume razburjenost Melanije Trump, ker je umazano perilo prišlo na dan, vendar pa njen mož kandidira za predsednika in zdaj je javna osebnost. "Če ne bi jaz poročala o tem, bi kdo drug," je dejala novinarka, ki je zatrdila, da lahko vse navedbe potrdi z uradnimi dokumenti.

Sledile so grožnje

Novinarka Julia Ioffe je bila nato dva tedna tarča groženj po telefonu in družbenih medijih, kar je naposled tudi prijavila policiji v Washingtonu, ki je sprožila uradno preiskavo zaradi groženj z ugrabitvijo ali poškodbo. Novinarki naj bi sicer grozili Trumpovi podporniki z grozilnimi klici in grožnjami po družbenih medijih, ki so predvsem antisemitski. Novinarko kličejo z anonimnih številk in ji predvajajo posnetke Hitlerjevih govorov, grozijo ji z nasiljem in ugrabitvijo ter jo hudo žalijo. Kot je povedal kandidat za predsednika ZDA in Melanijin soprog, Donald Trump, se dogajanja sicer zaveda, vendar do zdaj ni niti z besedico kritiziral takšnega početja in trdi, da o tem konkretnem primeru ne ve nič. Ve le to, da je bil članek grd do njegove žene, in zavrača kritike takšnega vedenja podpornikov tudi na splošno.