Zaposlene je minilo potrpljenje

Trdo delali, a so spet ostali brez plače

Rok Nose
12. 5. 2016, 17.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Podjetju X-LES se je zataknilo že pri izplačilu prve plače. Zaposleni se bojijo, da se bo ponovila zgodba s podjetjem RA-DEBLO, ko so bili prisiljeni sprožiti stečajni postopek. Plače bodo v kratkem, zatrjujejo v podjetju.

Prostori, ki jih je Metalka Commerce v najem dala podjetju X-LES, že od februarja samevajo.

Čeprav je okoli 12 zaposlenih v italijanskem podjetju X-LES, ki deluje v prostorih nekdanjega Novolesa v Straži, verjelo, da se jim po katastrofalni izkušnji prav tako z italijanskim podjetjem RA-DEBLO, ko jim delodajalec več mesecev ni nakazal plač in se na njihove klice sploh ni oglašal, zato so bili prisiljeni sprožiti celo stečajni postopek, kaj takšnega v novem podjetju ne more zgoditi, so se na žalost motili. Zgodba se je ponovila, saj za trdo delo na žagi in v decimirnici januarske plače še niso dobili. Med njimi je tudi Mirko Bertole mlajši iz Podturna, ki je bil prepričan, da bo delo v podjetju X-LES, ki ga vodi Italijan Todero Enore, potekalo brez težav. "Številni, ki smo bili zaposleni v RA-DEBLO, ki je klavrno propadlo, smo nato dobili priložnost v družbi X-LES. Nekoliko starejši so bili zelo veseli, da so spet dobili priložnost za delo, kajti pri petdesetih te nihče več noče vzeti v službo. Predstavili so nam ambiciozen načrt dela in zaradi našega znanja in izkušenj smo po novem letu lahko hitro zagnali proizvodnjo," pove Mirko.

Delavce, lastnike prostora in strojev, dobavitelje in lokalne institucije lastnik prosi, naj še nekoliko potrpijo. 

Po treh tednih …

Začetki so bili obetavni, poudarja naš sogovorec, saj je bilo dela dovolj. "Na dan smo razrezali tudi več tovornjakov hlodovine, kajti vsi smo na delu dali vse od sebe. Če bomo presegli normo, so nam obljubljali celo stimulacijo, kar nas je še dodatno motiviralo." A že po treh tednih se je začelo zatikati. Vodilni v podjetju so namreč proizvodnjo na začetku februarja popolnoma ustavili, zaposlene pa po prihodu v službo poslali domov na prisilni dopust.

Ostali brez plač

Sredi februarja bi morali dobiti januarsko plačo, a so namesto denarja prejeli telefonski klic tajnika, da bo denar nakazan nekoliko kasneje. "Na sveto nam je obljubil, da bomo zagotovo dobili denar, naj samo nekoliko počakamo. Dejal je, da so v navezi z enim velikim slovenskim podjetjem, ki bi bilo njihov partner. V upanju, da bo do dogovora prišlo, smo se mnogi kljub stiski odločili še nekoliko potrpeti," pripoveduje Mirko. A denarja ni bilo. Vedno znova so prihajali novi in novi izgovori ter prazne obljube. "Do danes od podjetja še nisem prejel niti evra, zato sem se odločil, da o vsem tem obvestim inšpektorat za delo," s težkim srcem pove Mirko.

Mirko Bertole je bil prepričan, da bo delo v podjetju X-LES, ki ga vodi Italijan Todero Enore, potekalo brez težav.

Inšpektorji opravljajo nadzor

Na inšpektoratu za delo so nam odgovorili, da so pri podjetju X-LES že začeli izvajati nadzor, vendar ta še ni zaključen, zato za zdaj več o tem ne morejo povedati. Če bodo ugotovljene kršitve, bodo izdali ustrezen ukrep v skladu z zakonodajo. "Če delodajalec ne izplača plače v skladu z določbami zakona o delovnih razmerjih o plačilnem dnevu ter kraju in načinu izplačila plače, je to prekršek, za katerega je predpisana globa od 3000 do 20.000 evrov za delodajalca. Globa od 1500 do 8000 evrov je za takšen prekršek predpisana za manjše delodajalce, globa od 450 do 1200 evrov pa za delodajalce posameznike. Globa od 450 do 2000 evrov je za takšen prekršek predvidena tudi za odgovorne osebe delodajalca pravne osebe ter odgovorne osebe v državnem organu ali v samoupravni lokalni skupnosti," je pojasnila Branka Knafelc z inšpektorata za delo.

Plača bo v nekaj dneh

Za odgovor, zakaj so plače zamujale, smo se obrnili na podjetje X-LES, kjer so nam pojasnili, da so bili na začetku v dogovoru z italijanskim podjetjem, ki bi bil partner pri financiranju obrata. "A na žalost se to ni zgodilo. Zato je podjetje moralo ustaviti proizvodnjo in poiskati drug način financiranja, kar je zahtevalo več časa, kot smo predvidevali," je sporočil direktor podjetja in zapisal, da so našli novega vlagatelja, vendar potrebujejo še nekaj časa. Na vprašanje, ali bodo zaposleni prejeli plače, zatrjuje, da jih bodo dobili v nekaj dneh.