Interpelacija

Odvzem vnučkov: "Ali ne razumejo ali pa so pomešali pristojnosti"

T.L.
12. 5. 2016, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ministrica Anja Kopač Mrak je odgovorila na interpelacijo, ki so jo zaradi primera dodelitve dveh dečkov v rejništvo vložili v SDS.

Arhiv Svet24
Anja Kopač Mrak je napoved interpelacije označila za zlorabo konkretnega (velenjskega) primera v politične namene.

Vlada je potrdila odgovor ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak (SD) na interpelacijo, ki jo je zoper njo vložila opozicijska SDS, je po seji vlade povedal predsednik SD in minister Dejan Židan. Po njegovih besedah je bilo ob tem tudi nekaj razprave, tako premierja Mira Cerarja kot drugih članov vlade, ki da je šla v korist ministrice. Kot so iz stranke SD sporočili po koncu seje vlade, je Židan še prepričan, da bo njegova ministrica vsa odprta vprašanja v DZ dobro pojasnila. 

SDS je interpelacijo zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pred mesecem dni vložila zaradi odmevnega primera dodelitve dveh dečkov v rejništvo.

"Podpisniki interpelacije zaradi nerazumevanja ali pa z namenom diskreditacije povsem pomešajo naloge in pristojnosti posameznih organov. vsebina interpelacije temelji na konkretnem primeru dveh mladoletnih otrok, pri katerem upravni oziroma sodni postopki še niso zaključeni, je v odgovoru, ki je objavljen na spletni strani ministrstva," je v odgovoru zapisala Kopač Mrakova. Ob tem je opozorila, da je pri obravnavi interpelacije potrebno imeti pred očmi pravico do zasebnosti obeh mladoletnih otrok. Podpisnikom interpelacije pa očita, da želijo vplivati na potek in vsebino konkretnega postopka, kar smatra za nedopusten poseg. Sicer pa Kopač Mrakova očitke, navedene v interpelaciji, v celoti zavrača. 

Očitke SDS v interpelaciji in odgovor ministrica lahko v celoti preberete na povezavi.

Židan je še poudaril, da opozicijska stranka družinske tragedije ne bi smela izkoriščati za politični napad na ministrico. Sam ji je svetoval, da razpravo v DZ izkoristi za ponovna pojasnila, kaj je socialna država. Marsikdo namreč misli, da je socialna država nekaj "kar tako", kar je prisotno tudi po drugih državah, vendar po Židanovih besedah ni.