Slovenija

Ministrico Mrakovo v prihodnjih dneh čaka interpelacija

E.R./STA
10. 4. 2016, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dogodki na Centru za socialno delo Velenje, ki so v javnosti dvignili precej prahu zaradi premestitve dveh otrok v rejništvo, bodo le del interpelacije.

Arhiv Svet24
Anja Kopač Mrak je napoved interpelacije označila za zlorabo konkretnega (velenjskega) primera v politične namene.

V prihodnjih dneh je pričakovati vložitev interpelacije zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak. Po odmevnih dogodkih na CSD Velenje, ki je odločil o namestitvi dveh otrok k rejniški družini, je interpelacijo napovedala SDS. V stranki sicer pravijo, da so ti dogodki le vrh ledene gore.

Očitki so še neznanka

V SDS doslej še niso želeli razkriti, kaj vse bodo očitali ministrici v interpelaciji o njenem delu. Pričakovati pa je, da bodo dogodki na Centru za socialno delo (CSD) Velenje, ki so v javnosti precej prahu dvignili zaradi premestitve dveh otrok od starih staršev v rejništvo, le del interpelacije. Neuradno je lahko v njej še nekaj drugih primerov s centrov za socialno delo.

Nazadnje se je sicer v javnosti omenjalo CSD Trbovlje, še zlasti zaradi vloge nekdanje direktorice in sedanje poslanke SMC Irene Grošelj Košnik. Ministrstvo je v reviziji na CSD ugotovilo, da je bilo v času vodenja Grošelj Košnikove več nepravilnosti, med drugim nista delovala sistema notranjega nadzora in ravnanja s tveganji, sporni pa so bili tudi krediti.

V SMC so ob ugotovitvah večkrat namignili na razpršeno odgovornost, torej tudi na odgovornost ministrstva za delo, ki ga vodi Kopač Mrakova.

Stranke večinoma zadržane

Stranke so se na napoved interpelacije v večini odzvale zadržano, tudi v koaliciji jo bodo komentirali, ko jo bodo prejeli.

Ministrica pa je napoved interpelacije sicer označila za zlorabo konkretnega (velenjskega) primera v politične namene. Inšpekcijski nadzor sicer ni pokazal nepravilnosti, tudi pri varuhu človekovih pravic so dejali, da obstajajo argumenti za odvzem otroka, a opozorili na nekatere težave, ki izhajajo iz zakonodaje. Ministrstvo je odgovorilo, da bo prenovljena družinska zakonodaja kmalu v javni razpravi.

Pred reorganizacijo centrov za socialno delo

Ministrstvo za delo, ki ga vodi 42-letna doktorica s področja socialne politike, ob očitkih o premajhni aktivnosti v prvem delu mandata, sicer pripravlja še nekaj zakonodajnih sprememb. Med drugim naj bi v letu dni pripravili celovitejše spremembe zakona o socialnem varstvu, ki bodo vključevale tudi reorganizacijo centrov za socialno delo.

Sicer pa se je ministrici v preteklosti očitalo predvsem premalo uspešno spopadanje z revščino, tudi projekt odpisa dolgov ni imel učinka, kot so ga pričakovali. Po očitkih o pomanjkanju dialoga z delodajalci pri redefiniciji minimalne plače pa se je zrušil socialni sporazum.

Pod okrilje Kopač Mrakove sodi tudi delovna inšpekcija, ki je v javnosti slišala marsikatero na račun neučinkovitosti pri spopadanju s primeri izkoriščanja delavcev, kakršen je bil v poslovni enoti Gozdnega gospodarstva Postojna v Loški dolini Marof Trade oz. v povezanih podjetjih.

Anja Kopač Mrak je ministrica za delo že drugi mandat. Vodenje ministrstva je v vladi Alenke Bratušek prevzela marca 2013, drugič pa jo je DZ za ministrico vlade Mira Cerarja imenoval septembra 2014. Med letoma 2008-2012 je bila državna sekretarka.