Svet

Afera Panamski dokumenti:Zlorabili tudi ime Rdečega križa

E.R./ STA
10. 4. 2016, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Uporabljali ime humanitarne organizacije brez njihovega dovoljenja.

Arhiv Svet24
Razkriti notranji dokumenti odvetniške družbe vsebujejo informacije o 214.488 poslovnih subjektih s sedežem v tujini.

Panamska odvetniška družba Mossack Fonseca je za skrivanje domnevno spornih poslovnih praks svojih strank uporabljala tudi ime Rdečega križa, a po besedah predsednika te mednarodne organizacije Petra Maurerja brez njihovega dovoljenja. Takšno početje bi lahko imelo zelo hude posledice za Rdeči križ in njegovo delo, je opozoril.

Predsednik Mednarodnega odbora Rdečega križa Maurer je v današnjem pogovoru za švicarski časnik Le matin dimanche poudaril, da takšno početje, ko se Rdeči križ neupravičeno povezuje s skrivnostnimi ali neznanimi subjekti, ni nedolžno. "Mednarodni odbor Rdečega križa potrebuje posebno zaščito, saj delamo na vojnih območjih in v konfliktih s številnimi vpletenimi," je pojasnil.

"Tveganja so zelo velika. Sploh si ne upam predstavljati, kaj bi se zgodilo, če bi se na primer ugotovilo, da smo povezani s podjetjem, ki je v lasti oborožene skupine," je dejal. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da takšne zlorabe prenehajo," je dodal, kot navaja francoska tiskovna agencija AFP. "Varnost našega osebja je delno zagotovljena prav zato, ker se naše ime in znak spoštuje," je dodal.

RK zanika sodelovanje s sporno odvetniško družbo 

Po poročanju omenjenega časnika je Mossack Fonseca vzpostavila dva sklada (Sklad bratovščine in Sklad vere), ki jih je ponujala v uporabo svojim strankam. Med organizacijami, ki naj bi prejemale sredstva tega sklada, je naveden Rdeči križ. "Nikoli nismo imeli kakršnega koli odnosa z družbo Mossack Fonseca in od nje tudi nikoli nismo prejeli nobenega denarja," je zatrdil Maurer.

Sporne posle družbe Mossack Fonseca je razkrila afera Panamski dokumenti, v katero se je ujela vrsta znanih osebnosti z vsega sveta.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na pisanje švicarskega časnika Sonntags Zeitung, so stranke omenjena sklada uporabljale za to, da so lažje odpirale bančne račune za svoja podjetja v davčnih oazah. Ko so banke spraševale o lastništvu teh podjetij, so navedli omenjena sklada in njun domnevni humanitarni značaj, brez navajanja dejanskih lastnikov podjetij. Sklada naj bi bila navedena kot delničarja okoli 500 različnih podjetij.