Slovenija

Danilo Türk v sredo na zagovoru

E.R./STA
10. 4. 2016, 20.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku bo na zaslišanju prvič v zgodovini tudi slovenski kandidat.

Mediaspeed
Podprla sta ga tudi premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec.

Kot je razbrati na spletni strani Združenih narodov (ZN) se bodo v Generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku  prihodnji teden začela zaslišanja kandidatov za novega generalnega sekretarja te organizacije. Prvič v zgodovini ZN bodo zaslišanja javna, slovenski kandidat Danilo Türk pa bo na vrsti v sredo.

Prvič javna zaslišanja  

Postopek izbire generalnega sekretarja ZN je v prejšnjih letih potekal za zaprtimi vrati, zdaj pa bo po navedbah ZN prvič v zgodovini vključeval javne razprave s kandidati, neke vrste "razgovore za službo pred celotnim svetom".

Vsak od prijavljenih osmih kandidatov se bo najprej na kratko predstavil Generalni skupščini ZN, na koncu pa mu bo javnost lahko postavljala vprašanja prek predstavnikov civilne družbe ali družbenih omrežij. Prvi bodo v torek na vrsti nekdanji premier Črne gore Igor Lukšić, nekdanja zunanja ministrica Bolgarije Irina Bokova in nekdanji portugalski premier Antonio Guterres.

V sredo bo prvi na vrsti nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk, za njim pa nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in nekdanja zunanja ministrica Moldavije Natalia Gherman. V četrtek se bosta kot zadnja predstavila še nekdanja premierka Nove Zelandije Helen Clark in nekdanji zunanji minister Makedonije Srgjan Kerim.

Vsak kandidat bo imel na voljo dve uri. Najprej bodo vprašanja postavljali predstavniki držav članic Generalne skupščine ZN, nato vsi ostali.

Junija nov krog

Predvidoma junija naj bi sledil nov krog podobnih zagovorov, Varnostni svet ZN, ki bo na koncu izbral naslednika Ban Ki Moona in ga predlagal v potrditev Generalni skupščini ZN, pa naj bi posvetovanja na to temo začel julija.

Kot je v pogovoru za UN News Centre povedal predsednik Generalne skupščine ZN Mogens Lykketoft, so takšne javne predstavitve korak k povečanju transparentnosti delovanja ZN, hkrati pa priložnost, da pri sprejemanju tako pomembnih odločitev sodeluje tudi širša javnost.

Britanski veleposlanik pri ZN Matthew Rycroft ocenjuje, da bodo ti nastopi prvi pomemben preizkus za kandidate. "Če nimajo privlačne vizije ali ne znajo učinkovito komunicirati ali ne znajo prikazati svojih vodstvenih in drugih sposobnosti, jih bodo članice Varnostnega sveta ZN težko podprle," je povedal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Slovenija prvič v igri

Položaj generalnega sekretarja ZN je doslej v vsej 70-letni zgodovini mednarodne organizacije zasedalo le osem oseb, ki so bili izbrani v dokaj zaprtem postopku s strani najbolj vplivnih držav na svetu. Slovenija je s kandidaturo Danila Türka prvič v svoji zgodovini uradno vstopila v tekmo za vodilni položaj svetovne organizacije.